Digitálisfotó kérdezz – felelek #90

DUPLAKITEK DILEMMÁJA Szia Birdie! Hosszas Pixinfo-s „infóhalászat” alapján kérem a tanácsodat -az örökzöld téma- gépvásárlással kapcsolatban. Egy 3Mpixeles kompakt Minoltáról szeretnék váltani szabadidős természetfotózásra alkalmas „szettre” max. 140e Ft-ig. Mivel ebbe az árkategóriába csak „dupla kit”-ek férnek, a vázak viszont jobb obikkal voltak tesztelve, így nem tudni melyik rendszer teljesít jobban az alábbi három +1 közül: 1.Sony Alpha DSLR-A200W kit 18-70 75-300 (előny a 450mm EQ) 2.Pentax K200D kit 18-55 50-200 (előny a por- és cseppálló kivitel + AA akku (van) + SD memo (van)) 3.Olympus E-520 Kit 14-42 40-150 (előny a Live View) És egy kakukktojás a végére: 4. Fuji S100fs Bridge (előny a makro, a pormentesség, a hordozhatóság és a fényerő: f/2,8 – f/5,3; kompromisszum a 2/3-os érzékelő) Segítséged előre is köszönöm, üdv: Leda (Minolta Z10-es képeim: http://ledagaleri.extra.hu)

Kedves Leda!
Elöljájóban: jól tetted, hogy képeid belinkelted, így egy kis betekintést kaptam arról, milyen célra is használnád az új masinát.
Mivel úgy látom, hogy a koncertfotózás elég lényegi kérdés, részemről a Fuji S100FS-t ki is lőném.
A Pixinfos tükörreflexes tesztekben nekünk azt kell bemutatni, mennyire jó a váz. Emiatt arra kell törekednünk, hogy ne az objektív korlátozzon. Persze sok esetben kit objektívvel is készítünk képeket, de nem ennek kellene a jellemzőnek lenni. A gond itt tehát az, hogy a gyenge láncszem az objektív lesz. Közismert tény, hogy a teleobjektívek, ezen belül is főként a telezoom objektíveknél a legnehezebb jó minőséget elérni. Ha el is éri, akkor annak ára általában elég magas.
A mezőnyben a Sony 75-300-asa a leggyengébb. Bár azt nem tudom, milyen méretű nyomatok készülnének majd belőle, de erre azért azt mondanám, hogy talán nem kellene eröltetni. Persze A4-re még ez is teljesen megfelelő lehet hobbi és amatőr célokra.
A második a Pentax lenne a sorban, de nem a gyártó miatt. Az 50-200, 55-200, s hasonló átfogású objektívek jó kompromisszumot adnak az átfogás terén, ami miatt képminőségük is jó, s áruk is alacsony. Ilyen objektíveket jópár gyártónál találsz, sőt, a Canonnál kicsit nagyobb átfogással is (55-250 IS).
Talán a legjobb választás a homogén minősége miatt a ZuikoDigital rendszer. A 40-150-es objektív sem egy ökör ára, képileg viszont remek. Esetleg ha a képminőség nem annyira komoly szempont, egy Sigma 55-200 objektívvel, amely ugyan lágyabb és néha kontrasztszegényebb képeket csinál, de olcsóbb, mint a 40-150, viszont nagyobb a tele állása. A FourThirds egyetlen apró pici hátránya az APS-C-hez képest kb. 2/3 Fé-nyivel rosszabb képzaj (értsd: azonos képzaj mellett egy APS-C szenzoros gép közelítőleg 2/3 Fé-kel nagyobb érzékenységre állítható).
Egyre azonban felhívnám a figyelmed: váz választáskor ne a néhány ezer Ft-nyi akku és memóriakártya legyen a döntő szempont, s azt is számold át, hogy mennyivel kapod olcsóbban az objektívet, ha duplakitben veszed. Nem csak azok kaphatók!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz – felelek #90 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük