Ceruzaakksi és elem teszt

Ki ne gondolkozott volna már el azon, hogy az egyes gyártók által kínált elemek, akkuk között vajon mekkora különbségek lehetnek? Nos, a Popphoto is úgy gondolta, érdemes egy ilyen tesztet készíteni.

A Popphoto.com AA elem és akksi tesztjében azt boncolgatja, vajon mekkora különbségek lehetnek az egyes gyártók különböző elemei és akkumulátorai között. Bár a cikk elég rövid és a tesztmódszer is egyszerű (Canon PowerShot SX100 IS-sel lőttek képeket egymás után, manuális fókusszal, vakuval és vaku nélkül) érdekes tapasztalatokról írnak nekünk.

A legtöbb képet Lítium-elemmel (Energizer e2) készítették, közel 2900-at. A hagyományos alkáli elemek viszont nagyon gyatrák voltak, a legjobb esetben is csak 940 képet sikerült lőni, átlagban azonban inkább a 700 kép volt jellemző.
Ugyanakkor a NiMH akkuk leggyengébbike is 1020 képig bírta, az átlag itt közel 1600 kép.

Ezek végülis nem meglepőek.
Az egyes márkák közötti eltérés viszont elég szignifikáns. Azonos kapacitás mellett (2100 mAh) 60%-nyi eltérés is adódott a készített képek számában (Rayovac vs. Kodak).

Persze azt is tudnunk kell, hogy a tesztben különböző töltőket használtak, így az összehasonlítás meglehetősen nehézkes, hiszen a töltőn is sok múlik.
Mindenesetre jól látszik az a tendencia, hogy egyre kevésbé kell hinnünk az akksik oldalán feltüntetett kapacitás értéknek, hiszen ez gyártón belül még releváns lehet, de két különböző gyártó esetén semmiféle hasznos információt nem hordoz.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Ceruzaakksi és elem teszt bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük