Ceruzaakksi és elem teszt

2008. június 27. péntek – 10:43

Ki ne gondolkozott volna már el azon, hogy az egyes gyártók által kínált elemek, akkuk között vajon mekkora különbségek lehetnek? Nos, a Popphoto is úgy gondolta, érdemes egy ilyen tesztet készíteni.

A Popphoto.com AA elem és akksi tesztjében azt boncolgatja, vajon mekkora különbségek lehetnek az egyes gyártók különböző elemei és akkumulátorai között. Bár a cikk elég rövid és a tesztmódszer is egyszerű (Canon PowerShot SX100 IS-sel lőttek képeket egymás után, manuális fókusszal, vakuval és vaku nélkül) érdekes tapasztalatokról írnak nekünk.

A legtöbb képet Lítium-elemmel (Energizer e2) készítették, közel 2900-at. A hagyományos alkáli elemek viszont nagyon gyatrák voltak, a legjobb esetben is csak 940 képet sikerült lőni, átlagban azonban inkább a 700 kép volt jellemző.
Ugyanakkor a NiMH akkuk leggyengébbike is 1020 képig bírta, az átlag itt közel 1600 kép.

Ezek végülis nem meglepőek.
Az egyes márkák közötti eltérés viszont elég szignifikáns. Azonos kapacitás mellett (2100 mAh) 60%-nyi eltérés is adódott a készített képek számában (Rayovac vs. Kodak).

Persze azt is tudnunk kell, hogy a tesztben különböző töltőket használtak, így az összehasonlítás meglehetősen nehézkes, hiszen a töltőn is sok múlik.
Mindenesetre jól látszik az a tendencia, hogy egyre kevésbé kell hinnünk az akksik oldalán feltüntetett kapacitás értéknek, hiszen ez gyártón belül még releváns lehet, de két különböző gyártó esetén semmiféle hasznos információt nem hordoz.


 1. 4 hozzászólás a “Ceruzaakksi és elem teszt” bejegyzéshez

 2. Azt is érdemes lenne tudni, melyik elem/akksigyártó támogatta a tesztet… 🙂

  atomgape szólt hozzá 2008. Júl. 11. napján 13:43-kor.

 3. Eléggé kiegyensúlyozott a végeredmény, szóval nem hiszem, hogy ez olyan nagyon fizetett marketing cikk lenne 🙂

  Birdie szólt hozzá 2008. Júl. 12. napján 12:49-kor.

 4. Saját tapasztalattal is alá tudom támasztani, hogy az Energizer az ász! 🙂 Ha nincs, nagy duzzogva megveszem a Duracell elemet, de mást semmit.

  Múltkor percekig kóvályogtam a Corában, és nem sikerült ceruzaelemet vennem, pedig nagyon kellett volna. Odamentem a pultos sráchoz:

  – Akksi kellene nekem, AA, legalább 4, de inkább 8.
  – Izé… most csak töltővel lehet kapni.
  – Hogy mi? Kösz, nem, töltőm már van kettő, ennyi akksi a világon nincs, amit egyszerre tölthetnék. Tudod mit? Veszek inkább elemet. Van?
  – Van, persze.
  (kiteszi az asztalra, noname, fejem felett befigyel egy kérdőjel)
  – Hátööö…
  – Van a Cora saját márkája is!
  (azt is kiteszi)
  – Ööööizé… Ezekkel kettőt vakuzok, és úgy lemerülnek, hogy még a sav is elpárolog belőlük. Elemként arra gondoltam, hogy Energizer, Duracell… esetleg Sony.
  – Olyan sajnos nincs.

  Nincsen?! Ne hülyéskedjenek már. Bármelyik márkásabb benzinkúton kapható, sőt, még a Nyugati mellett a 3 négyzetméteres éjjelnappaliban is van Sony!

  No mindegy. Végső elkeseredésemben magamhoz vettem két csomag noname-et, de ez azért vicc, hogy a Corában ne lehessen egy NORMÁLIS elem szettet kapni, vagy akksit, töltő nélkül.

  Vadvirág szólt hozzá 2008. Júl. 17. napján 10:56-kor.

 5. Miért, a Cora valalmi nagyon igényes hely lenne? 😉

  Birdie szólt hozzá 2008. Júl. 17. napján 17:43-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.