4 hónapos csúcson a Forint

A március közepi és április elsejei jelentős gyengülések után ismét belehúztott a Forint.

Előre jelzem, nem vagyok közgazdász, semmi ilyesmi végzettségem nincs, puszán érdekel a téma és örülök, ha a fizetőeszközöm külföldön is ér valamit.

Tekintve, hogy mi általában a pechesebb nyaralók közé tartozunk, a mai forint/euro árfolyam bizony jól hangzik. Legutóbb, amikor 2 éve külföldön nyaraltunk, rekord magasságokba szökött a benzin ára, hogy a padlót fogott forintról ne is beszéljünk. 280 Ft-ért váltottak egy eurot.

Úgy néz ki, hogy idén ismét sikerül külföldre jutni. A szállás előleget már átutaltuk, viszonylag magas euro árfolyam mellett, bár tény, hogy az egy hónappal ezelőtti 265 Ft-os középárfolyamhoz képest az akkori 260 Ft-os érték még mindig jobban hangzik.
Az április 1-jén a Monetáris Tanács által meglépett 50 bázispontos alapkamat emelés után 8%-ra nőtt a jegybanki alapkamat, amely azonban az akkor kiéleződött koaliíciós válság miatt nem igazán éreztette hatását. Bár tegyük hozzá, hogy könnyen elképzelhető, hogy a Monetáris Tanács lépése nélkül a Forint valóban komoly zuhanást élt volna meg, átlépve akár a 270 Ft-os középárfolyamot is.

Mindenesetre az elmúlt 2 hétben azt láthatjuk, hogy ismét sikerült megvédeni a forintot, amely ennek köszönhetően 4 hónapos csúcson áll, jelenleg kicsivel több, mint 251 Ft-os középárfolyamon.
Az elmúlt évek árfolyamait nézegetve elképzelhető, hogy ennél sokkal jobb árfolyamra már nemigen számíthatunk, hiszen hosszabb távon 250 Ft-os középárfolyam alatt csak tavaly júniusban volt a nemzeti fizetőeszközünk, de az is csak röpke 2 hónapra (naná hogy pont tavaly nem voltunk külföldön 😛 ).

Szóval aki külföldre szándékozik utazni, annak talán itt az ideje gondoskodni a költőpénzéről, s bár elképzelhető, hogy további erősödés lesz érezhető a forint árfolyamában, véleményem szerint az már nem lesz hosszútávú. Már a mostani árfolyam is remeknek mondható.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) 4 hónapos csúcson a Forint bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük