Canon PowerShot G1X – kompakt, nagy szenzorral

Biztos vagyok benne, hogy manapság – a MILC-ek korszakában – akadnak olyanok, akik szívesen vennének nagy szenzoros gépet, de igazából nem igénylik a cserélhető objektívet. Vagy azért, mert nem akarnak nagytelézni, vagy azért, mert DSLR-jük van és ott épp elég nekik az obivásárlás, meg cserélgetés. Lényeg a lényeg, szerintem van igény a nem cserélhető objektíves, de nagy szenzoros kompaktokra. A Canon is így gondolja.

Az elmúlt napokban a Canon PowerShot G1X vendégeskedett nálam.
Az 1,5″ méretű szenzorral készített G1X egy eljövendő MILC rendszer előszeleként is felfogható, hiszen a Canontól eddig nem látott szenzorméretet használ, amely egyébként cserélhető objektíves tükör nélküli (MILC) rendszergépek készítésére is alkalmas.

A G1X nem csak nagy szenzorával, de kiváló minőségű objektívével is kívánatos. Az átlag MILC kitobjektívekhez képest nagyobb telét kínáló optika ugyan nem kiemelkedően jó fényerejű (inkább átlagosnak mondható), rajzolata, torzításmentessége, homogenitása azonban példás.

Az eddigi tapasztalatok azonban kicsit vegyesek. Nagyon szeretni való gép, hiszen gyönyörű képeket készít, nem rendelkezik a tipikus kompakt kontraszttalanság betegségével (bár a Canon eddig is ügyelt erre). Ugyanakkor a gép kezelhetősége kompaktosan korlátozott. Hiába a sok kezelőszerv és a nem menükbe eldugott főbb beállítások, ha maga a masina lassúcska. Valahogy mindig egy lépéssel le van maradva a fotós mögött. Akkor is, ha élességet kell állítani (kompaktos sebességű, ezen még van mit fejleszteni!), akkor is, ha csak be kell állítani valamit (néha a szükséges fél-1 mp óráknak tűnik, főleg, ha az exponáló gombot véletlenül félig lenyomtuk, ilyenkor végig kell várni, míg élességet állít, addig semmire sem hajlandó 🙁 ).

A gép sikerének ettől függetlenül megvan az alapja, persze a kelendőséghez arra is szükség lesz, hogy jó áron kínálják, s ne6lehessen ennyiért MILC-et kapni (mert azok között azért bőven akad gyorsabb is).
Az előzetes ‘street price’ 700$, amely vélhetően még csökkenni fog. Ha 600$-ra sikerül levinni, akkor esélyes befutó lehet.

A megjelent cikk:
Kipróbáltuk: Canon PowerShot G1X teszt

Íme pár kép (a lenti fotók nem nyers tesztképek, már feldolgozottak!).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Canon PowerShot G1X – kompakt, nagy szenzorral bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük