Utazózoom dupla teszt: Panasonic DMC-TZ40, Sony DSC-WX300

Az elmúlt 1,5 héten két utazózoomot teszteltem, mindkettő 20×-os zoomátfogást és kis tömeget kínál.

A Panasonic Lumix DMC-TZ40 és a Sony Cybert-shot DSC-WX300 között jópár közös tulajdonságot találunk.
Ilyen a 20×-os zoomátfogás, optikai stabilizátor, a 18 Mpixeles felbontás, a WiFi képesség, az okostelefonról vezérelhetőség, a sztereó FullHD videófelvétel, az egyszerű panoráma készítés, a 3D fotózás és a 3″-os LCD. Ja és a Lítium-ion akksi.

Bár ez rettentő sok egyezés, mégis akad bőven eltérés is.

A Panasonic DMC-TZ40 ugyanis manuális módokat is kínál, s extrákból is több fért bele: működő HDR mód, intelligens élesítés (mintha Apple cucc lenne, a neve: iResoultion), a WiFi-nél NFC lehetőség, GPS vevő képek geocímkézéséhez vagy akár logoláshoz. Ráadásul az LCD-je érintésérzékeny, így a fókuszpont szinte bárhova helyezhető.

A Sony DSC-WX300 viszont pár cm-rel kisebb és könnyebb is, mint a Pana gépe (200 gramm helyett 170 gramm), ami egy utazózoomnál azért nem mellékes.
De tegyük is a szívünkre a kezünket: mennyiszer választanánk rekeszt egy f/3,3-6,4 fényerejű objektívnél, ha a legszűkebb blende F8? Van vajon jelentősége ennek?
Ami inkább kellemetlen a Sony modelljénél, hogy a fókuszpont középre rögzített, csak témakövetéssel vagy arcfelismeréssel lehet máshová fókuszálni. Másik probléma a max. 1 mp-es záridő, amit csak éjszakai témamóddal lehet 4 mp-re kitolni. Igaz, a Pana sem túl erős, ő is csak 4 mp-et tud, de azt bármilyen módban.
Ami viszont a Sonynál nagyon tetszik az a több expozícióból létrehozott zajcsökkentett kép, aminek az eredménye, hogy ISO6400-zal is zajmentesen lehet fotózni, igaz, a részletgazdagság 9×12 cm-es papírképhez elég csak.

S akkor az árak: a Panasonic DMC-TZ40 99.000 Ft, a Sony DSC-WX300 109.000 Ft.

Panasonic Lumix DMC-TZ40 teszt

Sony Cyber-shot DSC-WX300 teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Utazózoom dupla teszt: Panasonic DMC-TZ40, Sony DSC-WX300 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük