Nikon D7100 teszt (és Olympus XZ-10)

Kicsit zavarban vagyok, mert nem tudom, hogy a nyuszinak, vagy a Mikulásnak köszönjem-e meg, hogy végre egy igazi DSLR lehet a kezeim között!

Semmi bajom a MILC-ekkel, de azért már hiányzott, hogy egy komoly DSLR-t kapjak tesztre. Vágyam teljesült, hiszen itt van előttem a Nikon legújabb középkategóriás gépe, a D7100.

Egy szóval ha jellemeznem kellene, azt mondanám: imádni való.
Ha részletesebben nézzük a D7000-hez képest történt változásokat, akkor már találunk kellemetlenebb pontot is. Ilyen az elhagyott LCD védő, amelyet opcionálisan sem vásárolhatunk már a D7100-hoz, ugyanis nincs neki kialakítva karima a gép alján.
Még egy apróság, ami lemaradt a gépről: az analóg kompozit videókimenet, már ha valakinek ez még hiányzik így 2013-ban…
Ezen kívül azonban komoly előrelépés lett a D7100, igazán korrekt gép.
D300s-ből örökölt 51 pontos AF rendszerrel, új, 24 Mpixeles szenzorral, választható 1,3×-es crop móddal (a DX-en felül, tehát összességében ~2× képkivágás lesz fullframe-hez képest, ami keresőben is látható), jó sorozat képességgel, HDR móddal, stb,stb,stb.

Igazság szerint nehéz rá rosszat mondani. Az ára persze magas, de azért ez mégis csak egy Canon 7D-t is lealázó modell, naná, hogy nem lesz nála olcsóbb, pláne, hogy Nikon. Talán a kihajtható kijelzőt lehet hiányosságként említeni, de igazából ez ebben a kategóriában valamiért nem is szokás.

Az első fotózáson is túl vagyunk a kisz drágaszággal, ahol kezes bárány volt. Igaz, az expo sorozat nem nagyon akaródzott működni elsőre, de gyorsan kiderült, hogy ennek oka a rádiós vakukioldó, ami ugye nem iTTL, így szegény gép honnan is tudhatta volna, hogy lőhet, mint a félőrült. Nem is lőtt 🙂 De megoldottuk.
A fénymérés Nikonosan precíz, a hó sem tudta nagyon kihozni a sodrából.

Természetesen nem csak egy alap zoommal próbálgatjuk a gépet, hanem egy 35mm-es f/1,4 f/1,8 DX objektívvel is. Igyekszem legtöbbet ezzel fotózni, hiszen a 24 Mpixelt valamivel ki is kell szolgálni. Persze nem ártana, ha valami normális időjárás is beköszöntene, mondjuk napsütéssel (vagy ne akarjak egyszerre túl sokat, elég lesz, ha nem fagy? 😛 ).

No első körben ennyit, a részletes teszt nagyon készül.

Péter egyébként egy Olympus XZ-10-et kapott, most ő kompaktol.

Íme a kész tesztek:

Olympus XZ-10 teszt röviden.

Nikon D7100 teszt hosszan.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

7 hozzászólás a(z) Nikon D7100 teszt (és Olympus XZ-10) bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük