Nikon D5200 teszt + Canon EOS-6D

Nos, akkor a CES és CP+ közütti rövid időszakban essünk neki tesztelni.

Bár nincs sok idő CP+-ig, azért megpróbálunk belepréselni egy-egy fényképezőgép tesztet. Bár gyanítom, hogy azért kicsit túl fog lógni most a szokásosan kiadott időintervallumon, s bizony erre a csodálatos szürke időjárásunk is rátesz egy lapáttal (pedig azért nem ártana néhány napsütéses kültéri fotó).

Péter a Canon új fullframe szenzoros gépét, az EOS-6D-t kapta nemrég, nekem pedig a Nikon új alsó-közép kategóriás D5200-asa jutott.

Amikor kibontottam a dobozból, az első gondolatom az, volt: jééé, egy ideális fényképezőgép Dacia Duster tulajoknak!

No, azért nem a minősége, vagy az ára miatt, inkább csak a nálunk vendégeskedő változat színe miatt.
Mert hát ilyen a drágám:

Viccet félre téve, a Nikon három színben hozta ki a D5100 utódját, szokásos matt fekete, fényes barna és fényes vörös.

Az új gépről a Chipworks munkája nyomán kiderült, hogy új, Toshiba szenzorral dolgozik, míg az elődben (és a D3200-ban, mely szintén 24 Mpixeles, mind a D5200) Sony CMOS dobog.
Érdekes lesz összevetni a D3200-zal.
Elöljáróban azt látom, hogy csodák nincsenek, mindkét szenzor hasonlóan zajos nagy érzékenységnél, de azért egy hajszállal a D5200 jobban teljesít, mint a D3200 (RAW-ból konvertált képek alapján).

Az elődhöz képest egyébként a szenzoron kívül változott még a fénymérés precízsége (2016 pixeles RGB szenzor váltotta a 420 pixelest), gyorsult a sorozat az Expeed 3 processzornak köszönhetően 5 kép/mp-re, illetve a videófelvételnél elérhetővé váltak a 60 és 50 kép/mp képfrissítések mind váltott soros, mind progresszív módokban.
Nem mellékesen a fókuszrendszert is lecserélték, a régi, 11 pontos, 1 keresztszenzoros MultiCAM1000 ment a kukába, s a helyét a MultiCAM4800 DX váltotta, mely 39 fókuszontot kínál, ebből 9 keresztszenzoros.
Nagyjából ennyi.
A kereső sajnos maradt ugyanolyan kicsinyke, mint a D5100-nál, a fogás is hasonlóan gyengécske, olyan „aprógépes”, amit már a Pentax K-k óta ismerünk.

Közvetlen konkurensének a Canontól az EOS-650D tekinthető, amely valamivel olcsóbb (kb. 50e Ft-tal), cserébe „csupán” 18 Mpixeles, fókuszrendszere csak 9 pontos (szintén 9 keresztszenzor), keresőképe azonban egy kicsit nagyobb, LCD-je pedig érintésérzékeny. De persze, mint tudjuk, egy DSLR választásnál nem csak vázat, de rendszert is választunk, így pusztán a két vázat összehasonlítani egy picit szűk a rendszer egészéhez képest.

Mindenesetre nekem tetszik a D5200, árát kicsit húzósnak is tarthatnánk, de igazság szerint a képességeivel szépen arányban van.

A cikkre nagyjából 2 hetet kell várni (ha az időjárás és a CP+-os bejelentések is engedik 🙂 ).

Canon EOS-6D teszt Peturtól.
Nikon D5200 teszt tőlem.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

10 hozzászólás a(z) Nikon D5200 teszt + Canon EOS-6D bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük