Ciki, de…

egy kicsit én is olyan voltam, mint a honatyák.

Rettentően zavar és irritál, amikor a törvényhozók olyan döntéseket hoznak, amelyek következményeit nem gondolják át, csak puffbele, csinálnak valamit, mert kell (vagy csak mert az jól mutat). Sok esetben már a kihirdetés pillanatában látszik, hogy ennek vagy annak lesznek még csúnya csattanói.
Nos, tavaly decemberben én is meggondolatlan voltam, s olyan döntést hoztam, amit nem gondoltam át töviről hegyire.

Történt ugyanis, hogy úgy gondoltam, ismét valamiféle jutalmazást kellene bevezetni a fotozz.hu-n a legjobb képek készítőinek. Sajnos a leprogramozott jutalmazás már régóta nem működik (korábban 10 db kapott 5 pontos után kreditet kapott a feltöltő), így valamiféle manuális módszer marad csak.
Régebben a 30 nap legjobb fotói közé került képek feltöltői kaphattak kreditet, ha az adott hónapban valamikor a legaktívabb értékelők voltak. Ezt kicsit nehéz volt nyomon követni, utólag pedig szinte lehetetlen volt kideríteni, hogy melyik kép szerepelt a legjobb fotók dobozban, így valami máson gondolkoztam.

Az elv egy kicsit hasonló, de olyan mód, ami utólag is ellenőrizhető és lekérdezhető.
Ez pedig a legsikeresebb képek.

Az elmélet az volt, hogy azok kapnak majd bónusz kreditet, akik képének a legjobb átlaguk és legtöbb értékelésük volt (átlag × vélemények száma), ugyanakkor az adott hónapban legalább 10 darab, minimum 5 teljes soros értékelést írtak. A pontozás nem feltétel.
Ha olyan kép került a legjobbak közé, amelynek feltöltője nem teljesítette a bónusz értékelésre vonatkozó feltételét, akkor az ő jutalomkreditjét tovább gördítjük.
Ez jó azoknak, akik pár tizeddel maradtak le a legjobbról, mégis sokat értékeltek, azaz az adott hónapban az oldal hasznos tagjai voltak.

Ez eddig egész jó elképzelés, persze azzal a hátránnyal, hogy a megírt értékeléseket teljesen manuálisan kell ellenőrizni (a legaktívabb értékelők közé kerülést pillanatok alatt le lehet kérdezni, de ezt nem).
De ezt bevállaltam azért, hogy a valóban részletesen és „sokat” értékelők, akik ráadásul jó képekkel kápráztatják el a fotozz.hu látogatóit, kapjanak valami bónuszt.

Havi egyszer ez belefér, végülis a munka nagyját úgyis a moderátorok végzik, s így a nyakamból levett teher miatt ezt rá lehet szánni.
Arra azonban nem gondoltam, hogy mi van akkor, ha túl sokan vannak azok, akik nem véleményezték le a minimum 10 darab, min. 5 soros értékelést.
Mert az április havi legjobb képeknél sajnos ez történt.
Ennek következménye, hogy 4x annyit kellett dolgozni a jutalmazással, ráadásul a rendszer min. 10 értékeléses feltétele miatt csak 41 képet lehetett listázni, így aztán összesen két felhasználó kapott jutalmat.

Ez alapvetően nem baj, a baj az, hogy elment vele az egész napom (igaz, három havi kreditjutalmat csináltam meg egyszerre). Ráadásul az áprilisi jutalmazásnak sok értelme így nem is volt.

Summa summarum, nem teljesen gondoltam én át ezt a módit, jól bele is estem saját csapdámba 🙂

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük