Sony Cyber-shot DSC-RX100

A Sony második nagy szenzoros kompatja. Canon PowerShot G1X kihívó? Igen. Sőt. Annál még kisebb is. Igaz, van, amiben lemarad tőle.

Érdekes kis párharc lesz, ha egymás mellé tesszük a Canon PowerShot G1X-et és a Sony Cyber-shot DSC-RX1-et.
Mindkettő a kompaktokénál nagyobb, de APS-C-nél kisebb szenzoros gép, s mindkettő nagyjából hasonló zoomátfogású és gyújtótávolságú objektívvel szerelt.

A Canon G1X-ben az APS-C-nél alig kisebb (1,5″ típusú) szenzor csücsül, míg a Sony a Nikon 1 rendszerénél megismert 1″ típusú képérzékelőt használja. A kisebb szenzor ellenére a Sony nagyobb felbontású, s nem is kicsivel. 14 Mpixel vs. 20 Mpixel. Mondhatnánk azt is, hogy itt már a zajszűrő algoritmusok versenyeznek majd a képminőségért.

Szolgáltatásokban is adódik bőséggel eltérés. A Sony gépébe remek f/1,8 kezdő fényerejű objektív került, amely mondjuk elég gyorsan veszti az erejét, mert telében már csak f/4,9, amely azonban még mindig jobb, mint a Canon telében elérhető f/5,9-e.
A Canonnál 1/3 Fé-enként állítható az érzékenység, nagyobb a záridő tartománya, beépített ND szűrője is van, vakupapuccsal is rendelkezik, s kihajtható a kijelzője. A Sony gépe viszont gyorsabb sorozatot kínál, 50 kép/mp-es a FullHD videója, videó előtt és közben is állíthatunk rekeszt, elektronikus horizontja két tengelyes, s jóval kisebb és könnyebb (fele olyan nehéz) a gép, mint a Canon.

No most aztán legyen okos, aki gépet akar vásárolni 🙂
Kompromisszumra nyilván mindkét gépnél szükség lesz, s az már egyéne válogatja, hogy kinek melyik lesz a megfelelőbb (jaj nehogy valaki kitalálja, hogy a Canon jobb ár/érték arányú 😀 ).

Kezelésben is egész jó a Sony, nem érzem azt a furcsaságot, mint a NEX-eknél, amiktől a hideg rázott ki (kivéve 7-es, mert az egész jól sikerült). Az elülső tárcsa ráadásul többféle funkcióra is programozható (aki szeretné, a zoomot is vezérelheti vele).

Az első képek alapján azt kell mondjam, hogy nagy érzékenységnél borul a bili. Itt ugyanis érezhetően hátrányba kerül a Canon géppel szemben. Viszont érdekes, hogy a Nikon 1-nél sokkal kellemesebb képet produkál (belső JPEG feldolgozás, RAW képeket még nem néztem).
Normál érzékenységénél viszont nagyon szépen dolgozik, még a Canon alá is tud tenni. Ilyen kis érzékenységnél az is kijön, hogy nagylátószögnél jobb az optika rajzolata, mint a G1X-é.
A makró viszont sajnos nem az erőssége, de ez a G1X-ről is elmondható.

További részletek majd cikkünkben, a pixinfo.com-on.

Egy kép kedvcsinálónak, mely a DSC-RX100-zal készült (de nem a gépből jött ki így, ez már feldolgozott kép):

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

3 hozzászólás a(z) Sony Cyber-shot DSC-RX100 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük