Olympus SP-620UZ

A tavalyi SP-610UZ teszt után most itt van nálam az utód modell, az SP-620UZ. Bár rekesz-előválasztás nem került bele, néhány újdonsággal azért bővült a gép.

Idei első tesztként az Olympus SP-620UZ-t kaptam, mely az egyszerű ultrazoom gépet keresőknek lesz jó választás. 25 mm-es nagylátószöge „szinte mindenhol jó”, ahol szűk hely van, vagy amikor széles területet kell lefedni. Ugyanakkor 21×-es zoomja egészen 525 mm-nek megfelelő gyutávig enged. A nemkívánt berázások ellen szenzorstabilizátor véd minket (illetve próbálja kiküszöbölni kezünk remegését).

Videózni persze HD-ban tud, de azért a számszerű adat (1280×720) senkit ne tévesszen meg, ennek minősége ugyanis még nem az igazi, ráadásul optikai zoom csak akkor van felvétel közben, ha eleve hang nélkül kezdtük a videófelvételt. 2012-ben a hangfelvétel melletti zoom azért már szerintem alapvető lenne.

Makrózni viszont remekül lehet az SP-620UZ-vel. Az előddel szemben itt nem 35 mm-en, hanem 85 mm-en rögzül a gyújtótávolság, ami jobb leképzést, ugyanakkor nagyobb tárgytávolságot tesz lehetővé.

A felbontás is nőtt, 14-ről 16 Mpixelre, ami igazából nem számottevő, s túl sok értelmét sem látom.
A zajszűrés milyensége ma már sokkal fontosabb, mint a felbontás. Sajnos e téren nem annyira jó az Olympus SP-620UZ. Saját véleményem szerint ISO400 is már elég mosott, ISO800-tól pedig 10×13 cm-es papírképeken is fogynak a részletek és meglátszik a képzaj. No persze nagyon nem kell csodálkozni, elvégre ez egy kompakt masina, de találkoztam már ISO800-on is remekül dolgozó masinával.

A tapasztalataim alapvetően nem rosszak, bár a hátsó tárcsa néha nem úgy működik, mint ahogy én szeretném. Ez persze az ujjaim ügyetlensége miatt is lehetnek, szóval nem feltétlenül a gép hibája.
Képileg nemrossz, bár a szokásos kompakt betegség itt is megfigyelhető: a fátyolosság és a kontraszttalanság.
Kár, mert aki ilyen gépet vesz, biztosan nem fog képfeldolgozó programot használni, márpedig az emberek többsége jobban örülne a szép, kontrasztos képeknek, mint a lineárishoz közelebbi gradációs görbéhez.

Az elkészült Olympus SP-620UZ teszt.

A lenti képek feldolgozott fotók, nem a gépből kikerült módosítatlan változatok!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük