Fujifilm FinePix HS30 EXR

Aki csak a blogom nézi, azt gondolhatja, hogy kirúgtak, vagy megszűnt a tesztelés, vagy bármi. Persze erről szó sincs, csak a Photokina előtt valóban nemigen volt gépteszt (más igen, de azokról feleslegesnek tartom, hogy ide is írjak előzetesben), aztán a Photokinás pörgés, onnan közvetlenül hazahozva a Nikon D600 tesztelése jött. Arról pedig azért nem írtam, mert volt róla egy egész részletes exkluzív cikkünk, amelyet részleteiben kiegészíteni már csak a cikkel akartam (no meg termékfotóim sem voltak, azt most kivételesen visszavitelkor csináltam, így képet se tudtam volna feltenni, bár végülis még lehetett volna tükörbe befotózós, olyan igényes módon :D).
No félre a tréfával, hosszú ez a bevezető már így is.

Első körben Péter kapta volna ezt a masinát. Kicsit sajnáltam is, meg nem is. Sajnáltam azért, mert tavaly már járt nálam az előd (HS20 EXR), így könnyű volna összevetni a korábbi modellel. Nem sajnáltam viszont azért, mert a D600 után biztos nagy lenne a fanyalgás. Végül mégis én kaptam a Fujit, ő pedig egy Pana DMC-FZ200-at, ami persze így jó is, meg nem is.
Utólag persze az is kiderült, hogy alig-alig módosítottak valamit az elődhöz képest. Új keresőt építettek be, állítólag újratervezték a szenzort is és jobb kép/zaj arányt értek el, ja és Li-ion akksis lett végre.

No ezek közül csupán a szenzornak van beleszólása a képminőségbe, de az eddig látottak alapján azt kell mondjam, semmi előrelépés nem történt, továbbra is brutálisan zajszűrt, részletekben nem bővelkedő képeket kapunk.
Hiába itt a 16 Mpixel, ez nem jelent szép részletgazdag képeket. Ráadásul a színtelítettséggel is nagyon óvatosan bánik a gép, elég fakó az alapbeállítás végeredménye.

Ma sportsora vettük a figurát és legfrissebb modellemmel biciklizni mentünk. Gondoltam milyen jó lesz majd egy motion blur-os kép. Na hát megkínlódtam vele, itt most konkrétan rosszul jött a mechanikus zoomgyűrű 🙂 Rossz időzítés, inkább valami motoros zoomos gépnél kellett volna ezt kitalálni 😉 No mindegy, azért megoldottuk.
A második pofáraesés viszont akkor jött, amikor képtelen voltam egy értelmesen fókuszált képet csinálni úgy, hogy az arc legyen éles, ne a háttér. Pedig nem volt túl távol a leányzó, a fókuszkeret nem lógótt ki az arcáról, később próbálkoztam mellkasra/medálra élesíteni, akkor is hátra fókuszált. Komolyan nem értem, mit látott ott a háta mögött a gép, ami annyira érdekelte 😛
Mindenesetre nem irigylem majd a leendő használóit, mert azon túl, hogy lassúcska szegény, még az ilyen fókuszhibákkal is kedveskedik.

Az új kereső egyébként nekem nem jön be, feketét konkrétan nem látni benne. Az állítólagos gyorsulás lehet, hogy megvan (kártyakezelés, sorozatok mentése), de ezt így első érzésre nem merném kijelenteni. Magyarul: még most is lassú a kütyü.

Nem szívesen mondok ilyet, de ez a gép most nem sikerült jól.
Ráadásul pont ma kértek tőlem gépajánlást, 24 mm-ről induló nagy zoomos ultrazoomra. Soroltam fel pár gépet, de ezt nem ajánlottam.
Sajnálom, pedig a HS10-ről HS20-ra lépés jól sikerült, de most a HS30-nál ezt nem mondhatom el. Az ár pedig tudáshoz képest magas.

Íme a kész tesztünk:Fujifilm FinePix HS30EXR teszt

No akkor pár kép azért a végére a Fujifilm FinePix HS30 EXR-rel (feldolgozott képek, nem így jöttek ki a gépből):

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

20 hozzászólás a(z) Fujifilm FinePix HS30 EXR bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük