Fujifilm FinePix HS20EXR (és Panasonic Lumix DMC-G3)

Ismét fényképezőgép teszt jutott erre a hétre.

Hosszú kihagyás után ismét fényképezőgépet tesztelek, méghozzá egy bridge-et.
Nagy reményekkel vágtam neki a Fujifilm FinePix HS20EXR kipróbálásának. Már a HS10 is tetszett, gondoltam majd ezt még megfejeli a Fujifilm pár plusz extrával.

Az első ilyen az új, 16 Mpixeles szenzor. Brutális felbontás, ehhez már komoly optika kell!
Gyakorlatilag azonban az első pár kép után rá kellett jönnöm, hogy itt valami nagyon nem stimmel. Annyira lágy, élvezhetetlen kép volt az eredmény, hogy kezdtem szomorú lenni.
Egy 12 Mpixeles Olympus vízálló gép is több részletet vonultat fel, mint a Fujifilm szupermasinája. Jó, persze, az Olympus gép nem 30×-es zoomos. Viszont a Nikon Coolpix P500 36×-os átfogású, s 12 Mpixelen mégis olvashatóbb az 500 Ft-oson lébő apró felirat. Érdekes.

Még egy érdekesség: az optika torzítása valami brutális. 35 mm-től erős párnatorzítása van, de csak akkor vesszük észre, ha RAW-ban fotózunk és nem a gyári szoftvert, hanem pl. Lightroomot használunk. ISO képek között fent lesz. Tényleg brutál.

A nagyobb felbontás miatt viszont elvesztettük a nagy képfrissítési sebességű videófelvételek egy részét, most a leggyorsabb 320 kép/mp-es (a korábbi 1000 és 480 kép/mp helyett).
Van viszont most már TTL vakupapucs, pro fókusz (ami inkább hókuszpókusz), elektronikus vízszintező.

Külsőleg viszont semmi sem változott, továbbra is csak dönthető az LCD, a kifordíthatóság még mindig hiányzik.

Nagyon jól indult a HS széria a mechanikus zoommal és a gyors sorozatokkal, meg a RAW formátummal, de úgy látom, ez most így annyira nem fejlődött, mint amit vártam volna tőle.

Petur egyébként most egy Panasonic Lumix DMC-G3 szettet kapott a Panasonic 25mm f/1,4 obival egyetemben. Hát, most azért lehet inkább a Panát választanám 🙂 Persze ha ki kellene fizetni akkor valszeg inkább egyiket se 😀

Frissítés: a megjelent cikkek:
Fujifilm FinePix HS20EXR teszt
Panasonic Lumix DMC-G3 teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

15 hozzászólás a(z) Fujifilm FinePix HS20EXR (és Panasonic Lumix DMC-G3) bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük