A két véglet: olcsó kompaktok és Canon EOS-1Dx

Legutóbbi Samsung NX200 MILC teszt után egy kosárnyi olcsó kompakttal, majd pedig a Canon EOS-1Dx csúcs tükörreflexessel ismerkedtem meg.


Szokásos év végi kompakt összefoglalónk idén egy kicsit rendhagyó módon kerül majd a publikum elé, ugyanis nem töltünk azzal időt, hogy mindenféle ISO tesztábrát fotózzunk, no meg részleteiben írjunk a képességekről. A tesztfotóknak egyrészt ebben a kategóriában talán nincs akkora jelentőségük, másrészt pedig 17 darab fényképezőgéppel végigfotózni az ábrát és megcsinálni a kivágásokat legalább három napba telne és akkor még a cikkel sehogy se állnánk. Ennyit viszont ezek a gépek nem érnek meg.
Nem is papolnék sokat én se róla, elég talán annyi, hogy a legkisebb fém burkolatú, expozíció sorozatra is alkalmas ultrakompakt modell is belefér a 25e Ft körüli árba, meg az ultraműanyag 3×-os zoomos legalja is. Ami viszont meglepő, hogy már ebben az árkategóriában is bőven találhatunk HD videófelvételre alkalmas gépet.

Csak egy lista arról, hogy kik is voltak a monstre kompaktteszt résztvevői:
Canon PowerShot A800
Canon PowerShot A1200
Fujifilm Finepix AV100
Fujifilm Finepix AV200
Fujifilm Finepix AX300
Fujifilm Finepix C10
Fujifilm Finepix JV100
Fujifilm Finepix JV200
Nikon Coolpix L23
Nikon Coolpix S2500
Nikon Coolpix S3100
Olympus VG-130
Panasonic Lumix DMC-LS5
Panasonic Lumix DMC-S1
Samsung ST30
Sony Cyber-shot DSC-S3000
Sony Cyber-shot DSC-W510

Kicsit részletesebben majd természetesen a Pixinfon megjelenő cikkben.


Tegnap este 7-re hivatalosak voltunk a Canon EOS-1Dx Touch-and-Try bemutatójára. Kicsit furcsa volt első hallásra a kései kezdés, de hamar világossá vált az ok: a világon jelenleg 11 Canon EOS-1Dx található, s London után Budapesten tartottak ezzel a géppel bemutatót, ma reggel pedig már utaztak is tovább.
A lényegi részt Guido Krebs, a németországi Canon képviselője tartotta, aki olyan technológiai részletekbe is beavatott, amelyek a szokásos sajtóközleményekben no és persze általános jellegű sajtótájékoztatókon nem jelennek meg.
Rettentő mód tetszett, hogy marketingből sokkal kevesebb volt, mint hasznos tartalomból.

Néhány dolog, ami megragadt bennem (később természetesen tervezünk egy részletes EOS-1Dx bemutatót a prezentáció alapján):

  • A 61 fókuszpont közül a 41 keresztszenzor nem csak f/2,8, de f/f fényerőnél is rendelkezésre áll, emellett f/5,6 fényerőnél a középső tizenakárhány használható (az EOS-1D Mark IV-nél f/5,6-nál csak egy, a középső fókuszpont volt keresztszenzorosként használható), illetve f/2,8-nál a középső oszlop 5 fókuszpontja dupla pontosságú!
  • Az AF működési módja többféleképpen állítható be, hasonlóan ez EOS-7D-éhez. Emellett az egyes fókuszbeállításokat presetekbe helyezhetjük, melyeket egy gombnyomással, a menü használata nélkül válthatjuk át.
  • Új lehetőség, hogy az AF finomhangolását már zoom objektívek esetén a kezdő és végállásra külön is beállíthatjuk. Kiemelték azonban, hogy ez nem pótolja a szervizben történő kalibrálást.
  • Nem csak a fókuszrendszer, de a fénymérő szenzor is vadonat új, mintegy 100.000 pixeles RGB szenzort építettek a gépbe, melynek képi adatát egy dedikált Digic 4 kezeli. A nagy felbontásnak és a gyors kiolvasási sebességnek, no meg a gyors procinak köszönhetően a rendszer alkalmas arcfelismerésre és arckövetésre is (nem LiveView módban!)
  • Ha már fény: az autofókusz -2 EV fénymennyiségnél is használható, legalábbis a középső területeken. Szélső területek +1 EV fénymennnyiségtől kezdődően működőképesek.
  • A sorozat sebességet is felpumpálták, az új tükörmechanika 12 kép/mp sebességet tesz lehetővé, felcsapott tükörrel pedig 14 kép/mp is elérhető.
  • Apropó tükör: a Canon EOS-1Dx jelenleg a leggyorsabb tükörmechanikával rendelkező gép, a keresősötétedése mindössze 36 ms (exponálás közben a tükör felcsapott állapota miatt a kereső elsötétedik, ennek ideje a 36 ms).
  • A gyors sorozatokért és képfeldolgozásért a 4 csatornás CMOS szenzor, a 4 A/D konverter és a dual Digic5+ processzorok felelősek.
  • Módosult a pormentesítő rendszer is, mely a korábbi optikai tengellyel megegyező irányú (előre-hátra) mozgás helyett a szűrőt más módon, az USM motorhoz hasonló elven rezonáltatja, elősegítve ezzel az apróbb porszemek képsarkok/képszélek felé mozgatását.
  • A zárszerkezet 300.000 helyett 400.000 ciklusra garantált. Igen, garantált, legalábbis a Canon szerint garantálják. Más kérdés, hogy egyelőre még nem tiszta, hogy csak a garancia 2 évéig, vagy tovább is, de biztatólag nyilatkoztak, hogy valószínű 2 év után is él a 400.000 ciklusos garancia (ami mondjuk nem lenne hülyeség, mert ha csak 2 évig élne, akkor nyugodtan mondhatnának 1.000.000 ciklust is, úgyis garis a gép 2 évig 😛 )
  • Annyira nem különleges, de fontos megemlíteni a Dupla CF foglalatatot, amelybe természetesen háromféle módon írhatunk, párhuzamosan backup jelleggel, RAW-t egyik, JPEG-et másik kártyára, valamint normál módon, amikor az egyik betelik, jön a másik. A gép az egyelőre még forgalomba nem helyezett UltraDMA 7 kártyákat is kezeli, amelyek 166 MB/s sávszélességet is képviselnek (itt volt egy hiba a slide-on, ahol 156 szerepelt).
  • Szó volt a videózásról is, amelyet immár az exponáló gombbal is indíthatunk, így távvezérlő is használható a mozgóképrögzítés indítására és megállítására. Érdekes lehetőség, hogy felvétel közben a racsnis hátsó vezérlőtárcsát elég csak megérintenünk, hogy elvégezzünk néhány beállítást (pl. hangerő), ezt kapacitív szenzorokkal érték el.
  • Világelső egy SLR-en a gigabites Ethernet csatlakozó, amellyel kiegészítők nélkül vezérelhetjük a gépet, vagy tölthetjük át a fotókat, illetve szinkronizálhatjuk is a masinákat.

Bocsi, hogy ilyen hosszú voltam, de kénytelen voltam leírni, amire még emlékszem, mert tuti elfelejtem, mire a cikkre kerül a sor 😛

A változatosság kedvéért ma este a Nikonnal lesz meeting 🙂

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük