Samsung WB2000
sorozatban, videóban, panorámázásban és nagylátószögben is bajnok

Bár ma már nem számít nagyon egyedinek a 10 kép/mp-es sorozat, vagy a FullHD videó. Ma már sok-sok gyártó kínál ugyanis ilyen képességű gépet, mégis különlegesnek tekinthetjük ezeket a szolgáltatásokat, mert túlzottan sok ilyen kompakt azért még nincs.

A Sony nagy sebességű, 10 Mpixeles BSI-CMOS szenzorára építve már jópár gyártó készített különleges képességű kompakt fényképezőgépet. A sort a Casio kezdte az úttörő Exilim EX-FH1-gyel, akit azóta több neves gyár is követett (Sony DSC-HX1, Fujifilm FinePix HS10, Canon Digital IXUS 300 HS), s most a Samsung is (a Pentaxnak még nincs ilyen gépe, ahogy az Olympusnak sem). Persze egyáltalán nem biztos, hogy Sony szenzor csücsül a WB2000-ben, mivel a Samsung gyári adatai szerint ez a szenzor 1/2,4″ típusú (a Sonyé 1/2,3″), illetve az érzékenységek sem stimmelnek, ami újabb gyanút ad arra, hogy a WB2000-be nem hátsó megvilágítású (Back Side Illumination) szenzor került.

Aki képben van ezeknek a készülékeknek a tulajdonságaiban, az már biztos fejből tudja, hogy a 10 kép/mp-es sorozatot 10 Mpixelen tudják ezek a gépek, s a videófelvétel is FullHD felbontású lehet. Emellett – bár nem mindegyik modell, de maga a rendszer – nagy sebességű videórögzítést is kínál, ahogy a WB2000 is. Akár 1000 kép/mp-es videó is készíthető, persze ekkor a felbontás sajnos elég minimális: 138×78 pixel. Egyszerűbb vizsgálatokra azért ez is elegendő lehet. De a TimeWarp-osokat nem fogjuk lekörözni.

Jól hangzik az optika 24 mm-nek megfelelő nagylátószögű állása is, ahol f/2,4 fényerő áll rendelkezésünkre. Kár, hogy telében már csak 120 mm-ig jutunk, ahol is f/5,8 fényerővel kell beérnünk.

A gép hátulján AMOLED kijelző található, amely első ránézésre tökéletes feketéket produkál, s erre számítunk felépítéséből is. A helyzet azonban ugyanaz, mint a Samsung EX1-nél: valami okból kifolyólag akkor is van enyhe derengés, ha teljesen fekete a képernyő.
A betekintési szög viszont természetesen kiváló.

Még egy jó hír: a Samsung WB2000-be is bekerült a Sony DSC-HX1-nél először megismert Sweep Panorama, amely csupán csak a gép körbeforgatását igényli, s ezt követően máris mentésre kerül az összefűzött panoráma. A trükk annyi, hogy ekkor a gép FullHD videóképkockákat ment, amelyekből már könnyedén összefűzhető a panoráma, hiszen bőven lesz átfedés a képek között.

A zsebbe való ultrakompakt nem csak a fiatalokat fogja meg. A középkorúaknak is megdobbanhat a szíve a gép láttán, legalábbis ha a felső részen elhelyezett, a régi szalagos magnóknál kivezérlésjelzőként használt, analóg deprez-műszerhez hasonló mutatós panelre tekintünk. Innen olvashatjuk le az akku töltöttségét illetve a kártya szabad kapacitását. Kár, hogy csak akkor üzemel, ha a gép bekapcsolt állapotú.

Szó mi szó, így paraméterek alapján ígéretes masina. Kérdés, hogy a tesztünkön hogyan szerepel majd. Annyit előzetesen már elmondhatok, hogy makrónál sajnos nem kapunk homogén részletgazdagságú képet, sajnos a sarkok igen könnyen elhomályosodnak.

Erről és még sok másról is bővebben írunk majd a részletes tesztünkben.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük