Olympus E-30, Zuiko Digital 12-60mm vs. 14-54mm II

Ma kaptam meg az Olympus E-30 végleges, tesztelhető változatát, melyhez az új Zuiko Digital 14-54mm f/2,8-3,5 II obit mellékelték. Először azt gondoltam, hogy ehelyett inkább a Pixinfo saját Zuiko Digital 12-60mm f/2,8-4 SWD obiját használom majd, de aztán meggondoltam magam…

Az Olympus E-30-cal már sikerült december elején rövid találkozást szervezni, amelynek eredményeként a külsőt, kezelést és menürendszert bemutató cikk jelent meg a Pixinfo.com-on.

A teszt első lépése mindig az ISO tesztábrák lefotózása szokott lenni. Mivel két objektív is rendelkezésre állt, elgondolkoztam, vajon melyikkel kellene csinálni, melyiknek lesz jobb képe. Logikusan azt lehetne gondolni, hogy a 14-54-es kevésbé alkalmas erre, mivel a használt 50 mm-es gyújtótávolság inkább a zoomtartománya végén van, mint a 12-60-asnak. A gyakorlatban azonban fordítva történt. A 12-60-as az E-30-on sajnos nem túl jól dolgozott, a kép felső része eléggé lágy volt, a sarkok pedig komoly szférikus hibával voltak terhesek.

Letekertem tehát a 12-60-ast és feltoltam a 14-54 II-est. Belőttem a megfelelő gyutávot, meglőttem a képet, átmásoltam notire és megtekintettem az eredményt. A különbség jól látható volt, nem csak fent volt finomabb, részletezőbb a kép, de a sarkok is homogén minőséget mutattak.
Úgyhogy nem is hoztam el a 12-60-ast, csak a 14-54 II-est.


Jövő hét péntekig maradhat, akkor kapok elméletileg egy D3X-et.
Remélem esik addig valami komolyabb hómennyiség is, hogy valami téma is legyen ;).

Btw.: mivel ma utaztam, frissült a MÁV – a valóság oldalam. Odafelé 6 perc késés, visszafelé pontos érkezés!

Frissítés: Szeretnivaló ez a 14-54 II-es. Igaz, az 1-es is. Az 54 mm-nél f/3,5 fényerő könnyen megszerethető. Bár tény, hogy sajnos nem egy olcsó darab ez… Fotózni mindenesetre jó vele.

Frissítés: a kész cikk olvasható a Pixinfo-n: Kipróbáltuk: Olympus E-30

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Olympus E-30, Zuiko Digital 12-60mm vs. 14-54mm II bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük