Digitálisfotó kérdezz – felelek #97

Szeretnék egy jó kis kompakt gépet,csak nem tudok dönteni. Amire használnám az a makro-és leginkább természet fotózás,családi események megörökítése,nyaralások valamint a kutyám lefotózása!

Nekem leginkább ezek a dolgok lennének fontosak:
– jó képeket csináljon makróban (a Sony-ét megnéztem,tetszett-hozzáteszem,a „nagyok” néhol leszólták,de más szép nekem,mint egy fotósnak)
– van egy kutyusom,aki folyton mozgásban van,így nehéz róla szép és éles képet készíteni(ez a samsung s600-mal szinte lehetetlen feladatnak bizonyult éber állapotában 🙁 gondolom talán gyorsabban exponáló gép kéne?)
– nagyon szeretek természet fotókat készíteni(ehhez nem tudom melyik tulajdonságban kell jónak lennie egy gépnek)
– ami fontos talán még az a jó és egyszerű kezelhetőség (de ezt meg nekem kell kipróbálnom talán,mert mindenkinek más áll a kezére)
Ami kérdés most eszembe jutott,az:
-hogy a tesztfotóknál gyakran olvasom a szerkesztés dolgot-ez hogy történik,még a gépben vagy már azon „kívűl”?
Most még egyszer elolvastam a Sony gép hátrányait és bemásolom ide amiket nem értek:
– A plusz ED lencsetag hatása nem érezhető a képminőségen
– Erős geometriai torzítás nagylátószögnél
-Kicsi EVF keresőkép (ez az amibe fönt belenézhetek?)
– Tele állásban lassú autofókusz

Nagyon megköszönöm,ha elmagyarázza úgy nagyjából,hogy mik ezek,mert nekem ez a gép tetszene a legjobban,csak nem vagyok tisztában a hátrányai „súlyosságával”,hogy mennyire hátráltatnának ezek engem egy jó kép elkészítésében.Gondolom egy fotóst nem nagyon,de most rólam beszélünk.:)

Anita

Makrónál érdemes megkülönöbztetni a szupermakrót és a normál makrót. Előbbi kb. 1-2 cm-es távolságból történik az objektív frontlencséjétől (munkatávolság), míg utóbbi nagyobb távolságból is. Nyilvánvaló, hogy egy élő lepkét nem tudsz szupermakróval fotózni, mígy nagyobb gyújtótávolsággal messzebbről igen. Ezt érdemes már a választáskor figyelembe venni, mert a szupermakró emiatt csak korlátozottan alkalmas makrózásra.

Kutyusod fotózására olyan gépet érdemes nézni, aminek lehetőleg gyors a fókusza. Kifejezetten gyors fókusza van pl. a Panasonic gépeknek (pl. FZ18-at nézd meg). Persze egy lassú fókuszú géppel is lehet trükközni, ha előre beállítod a fókuszt, s akkor nyomod le teljesen az exponáló gombot, amikor a kutyus a fókuszált területre ér. Kis gyakorlással lassú géppel is lehet remek fotókat csinálni. Fontos az is, hogy kellő fény legyen, mert különben a rohangáló kutya elmosódhat (nagy érzékenység segíthet, de a képet zajosítja).

Természetfotóra nem tudok reagálni, nem tudom ugyanis, hogy milyen jellegű természetképeket készítesz (a hagyományos természetfotók általában lessátorból, nagy gyújtótávolsággal, vadon élő állatokról készülnek, de lehet természetfotónak nevezni egy virágmakrót is).

Kezelhetőség: igen, ez elég szubjektív dolog. A tesztekben a cikkírók többnyire leírják, hogy nekik személy szerint mi volt kényelmes vagy mi nem, ezek alapján már lehet valamit sejteni, de a legjobb ha kipróbálod egy arra alkalmas boltban.

Tesztfotóknál szerkesztés? No ezt nem nagyon értem. Tudsz mutatni egy konkrét példát?

ED lencsetag elméletileg a színi hiba, kromatikus aberráció csökkentését szolgálja (ez az, amikor a kontrasztos élek mentén vékonyabb vagy vastagabb kékes-lilás elszíneződés látszik). Az ED lencsetag csökkenti ugyan ezt a hatást, de eltüntetni sokszor nem tudja. A teszt során vélhetőleg pont emiatt került a hátrányok közé, hogy az ED tag hatása nem igazán érződik, mivel a kromatikus aberráció ennek ellenére nagy maradt (persze ED nélkül valószínűleg mégnagyobb lenne).

Geometriai torzítás nagylátószögnél: a képek szélén lévő egyenes vonalak görbülnek. Így pl. egy házfal a képen nem egyenes vonalként jelenik meg, hanem görbeként. Van akit ez zavar, van akit nem.

EVF: igen, ez a gép felső részén van, belsejében egy kis LCD található. Minél nagyobb egy kereső képe, annál kényelmesebb és jobb érzés használni a gépet. Persze egy kis mértetű keresővel is lehet komponálni, úgyhogy a gép használhatóságát csak kis mértékben befolyásolja.

Tele állásban lassú autofókusz: a zoom végállásában, amikor a legnagyobb a nagyítás, sokáig tart az élesség beállítása (a mért értékek között megtalálható az élességállítás ideje is).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

10 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz – felelek #97 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük