Digitálisfotó kérdezz – felelek #55

Szia Az előző kérdés-válaszhoz csatlakozva kérdezem, hogy Dslr gépekbe miért nem tesznek képstabilizátort (kivéve talán? Pentax vagy bizonyos gyártóknál az objektívben). Ez nem azt erősiti, hogy jobb tele fotózáshoz (állvány nélkül) egy stabilizátoros kompakt mint egy stabilizátor nélküli dslr!? Tehát elméletben jobb távoli képeket lehet készíteni stabilizátoros kompakttal, így megspóroljuk a drága objektív árát (talán minőségben gyengébb?)!?

A hamarabb beérkezett D40 vs. *ist DL2 kérdés miatt, csak most válaszolom meg a fenti sorokat, ebből következően a kérdés minden bizonnyal a kompakt és SLR közötti különbségek feszegetéséhez kapcsolódik.
A digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél is megtalálható a stabilizátor, ám gyártónként eltérő megoldásokat találhatunk. Nézzük sorba:
Canon: IS jelzésű optikailag stabilizált objektíveket gyárt, ezekkel lehet stabilizálást elérni. CCD stabilizálást nem valószínű, hogy valaha is beépítene a D-SLR gépeibe, hiszen saját objektívjeinek nem fog konkurenciát állítani.
Fujifilm: Nikon optikákat fogadja, CCD stabilizálást még nem használják.
Nikon: VR jelzéssel látja el az optikailag stabilizált objektíveit. CCD stabilizálást véleményem szerint ők se fognak nagy hirtelen bevezetni.
Olympus: az E-510-es modell az első, amely rendelkezik CCD-shift stabilizálással, de a FourThirds rendszerben már létezik MEGA O.I.S. optikailag stabilizált Leica objektív
Panasonic: ők vélhetően a MEGA O.I.S. optikai stabilizátort fogják előnyben részesíteni, de egyelőre még csak egyetlen ilyen FourThirds optikájuk van, igaz, csak most léptek be a D-SLR-ek világába
Pentax: CCD-shift, vagyis CCD-eltoláson alapulú stabilizátort használnak, stabilizált optikájuk nincs
Samsung: Mivel egyelőre nincs saját fejlesztés, csak a Pentax eddigi vázait „másolja le”, ez esetben is ugyanaz érvényes, mint a Pentax-nál
Sigma: Még nincs CCD-stabilizált gépük, optikailag stabilizált objektív eddig kettő létezik, a 80-400mm-es telezoom és a 18-200mm-es DC utazó zoom.
Sony: A KonicaMinolta felvásárlásával jutott hozzá a CCD-stabilizálás módszeréhez. Ők ezt alkalmazzák. Stabilizált objektívjük tudtommal nincs.

A tele tartmányban történő fotózást mindenképpen megkönnyíti a stabilizátor, így a felvetés félig helyes is. Egy stabilizátoros kompakttal állvány nélkül valóban könnyebb lehet berázás nélkül fotózni tele tartományban, mint egy stabilizátor nélküli D-SLR-rel. Amit viszont nagyon fontos megfigyelni, hogy a kompaktok képe 300 mm felett hasonló problémákkal küszködik, mint az olcsó 300 mm-es telezoom objektívek (~40-50e Ft-os kategória). Ha tehát a képminőség egy fontos szempont, akkor a kérdésre, miszerint jobb-e egy stabilizált kompakt, mint egy stabilizálatlan SLR már úgy válaszolnék, hogy: nem. A megérzésed tehát helyes volt.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük