Digitálisfotó kérdezz – felelek #19

Tisztelt Szerkesztő Nemrég vásároltam egy Canon EOS 350D kit (18-55 mm)fényképezőgépet amatőr fotósként nagyon megy vagyok vele elégedve. Az obiektív is jó ehoz képest hogy sok helyen panaszkodnak rá. Szeretnék vásárolni hozzá még egy obiektívet 80000 Ft értékig Ha lehet teleobiektívet aminek jó a Zommja. Nem igazán értem mi a külömbség a fix és a zoomobiektív között. Ár értékben mi az ami igazán megéri és amivel a gépem automatikája is müködik. várom válaszát.

Az objektívek közül a teleobjektívek minőségét a legnehezebb jóra csinálni, ebből következően a jó teleobjektívek igen drágák. Minél nagyobb gyújtótávolságú az objektívünk, annál komolyabb tervezési munkára van szükség, hogy kiváló képminőséget lehessen elérni. Minél nagyobb a zoomátfogás, annál nehezebb jó minőségű optikát csinálni. A fix gyújtótávolságú objektívek (vagyis amelyek nem rendelkeznek zoom lehetőségével, egyféle látószöget, egyféle képkivágatot nyújtanak) minősége a legjobb, ezeket még a legdrágább zoomokkal is alig lehet utolérni. A szakmában azt szokták mondani, hogy a 3-4x-es zoomátfogású optikákat még megfelelő minőségben lehet elkészíteni, de az ennél nagyobb átfogás mindenképpen komoly kompromisszumot kíván a képminőség terén.
Hogy mit ajánlok? Egy fix 50 mm-est mindenképpen. Jóllehet, ez nem tele, de 25e Ft-ért egy 50/F1,8-as optika olyan fotózási élményt és képminőséget fog adni, amelyet nem nagyon lehet szavakba önteni.
Ha telezoomot kell ajánlanom 80e Ft-ért, akkor nehéz helyzetbe kerülök. A Sigma 55-200mm-es DC változata 45-50e Ft-ért még meg is éri (létezik a Canonnak is 55-200-as teléje, kissé drágábban). Nem túl drága, de nem is vészes, elfogadható minőséget ad még az igényesebb fotóamatőröknek is. Vannak nagyobb gyújtótávolságúak, pl. a 70-300mm-es, de ezek minőségben már érezhetően gyengébbek, mint azok, melyek 200 mm-nél megállnak. Persze a fő kérdés az, hogy mi a képek végcélja. Webre, 13x18cm-re, esetleg A5-re még a gyengébb optikák képe is megfelelő lehet, de komolyabb célokra már kevéskének tűnhet. No meg hát ha ott az a 8 millió képpont, azért nem árt, ha arra megfelelő részletességű képet rajzolunk.
Telezoomban én a 70-200mm-es L-es, fix F4 fényerejű optikát tudom ajánlani, ha a képminőség fontos tényező. Ennek ára azonban jó esetben is duplája, mint a rendelkezésre álló 80e Ft.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük