Sigma 14-24mm f/2,8 DG DN, 24-70mm f/2,8 DG DN és 56mm f/1,4 DC DN teszt

Három Sigma objektívet tesztelünk, amelyekben egyetlen közös van: mindhárom tükör nélküli fényképezőgéphez készült.

 
A Sigma 14-24mm f/2,8 DG HSM | Art és 24-70mm DG OS HSM | Art full-frame tükörreflexesekhez fejlesztett objektíveket már leteszteltük, azonban megjelentek ezeknek a tükör nélküli fényképezőgépekhez aktualizált változatai a DG DN szériában, amelyek nem csupán bázistávolság korrekciót kaptak, hanem újratervezett optikai felépítést is, így mindenképpen érdekes lehet, hogy látható-e eltérés a képminőségben (a 14-24mm-es objektívnél máshol találhatók alacsony szórású tagok, míg a 24-70mm esetében több az alacsony szórású tag, viszont egyel kevesebb az aszférikus lencse).

Kicsit kilóg a sorból az 56mm f/1,4 DC DN | Contemporary, amelyet igazság szerint jó lett volna az új, 32 Mpixeles EOS M6 Mark II-n tesztelni, de ennek szervezése még folyamatban van, s mivel a Sony E bajonettre is kapható és a szerkesztőség A7R II váza tud APS-C kivágást is szimulálni, így most rendhagyó módon ezt is ezen a full-frame szenzoros vázon teszteljük. Persze nyilvánvaló, hogy az így kapott 18 Mpixeles felbontás már elmarad napjaink 24-32 Mpixeles APS-C szenzorainak pixelszámától, de ha elérhető lesz a Canon APS-C gép tesztre, úgy ennek a tesztnek a megismétlését is tervezzük. Nem mondom, hogy kellemes lesz újracsinálni mindent, de elfogadom, hogy első körben ez a teszt is sokat elárul majd az objektívről.

S akkor hogy ne maradjunk érdekesség nélkül, íme két kép, amik 24 mm-es gyújtótávolsággal készültek. Egyik a 14-24mm-es, másik a 24-70mm-es objektívvel. Érdemes megnézni, hogy nem csak a képszéli geometriai torzítás más, de a perspektíva is: a képközépen az egyik képen távolabbinak látszik a fal (más a címer mérete is), mint a másikon.
Ami biztos: ez nem szoftveres korrekció eredménye, hiszen Capture One-ban is megnéztük a konvertálást Generic profillal és nem tapasztaltuk azt, hogy a kisebb torzítású objektív képe mást mutatna, mint a beágyazott profilt mindenképpen figyelembe vevő Lightroom konvertálása esetében.

Frissítés: Tesztjeink itt olvashatók:
Sigma 30mm f/1,4 DC HSM | Art – teszt
Sigma 24-70mm f/2,8 DG DN | Art – teszt
Sigma 14-24mm f/2,8 DG DN | Art – teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük