Canon EOS R6 teszt


A nyár eddigi talán legizgalmasabb két fényképezőgép bejelentését a Canon és a Nikon tette meg az elmúlt napokban. Míg a Canon két full-frame szenzoros tükör nélküli géppel jelentkezett, a Nikon egy kedvező árú MILC modellel rukkolt elő.
Mindhárom gép nagy érdeklődésre tarthat számot, így minden bizonnyal a következő pár hétben sem fogunk unatkozni, elsőként a már tesztelésre elérhető Canon EOS R6-tal kezdünk…

 
Gyanítom, hogy nem kérdéses, hogy a két hete megjelent 45 Mpixeles, 8k videóra képes Canon EOS R5 és a 20 Mpixeles, visszafogottabb árú EOS R6 közül melyik izgatja jobban a hazai fotósok fantáziáját.
A 8k érdekes, de elég keveseket érint, ráadásul a tervezett 1,7 milliós EOS R5 váz ár sem épp a könnyen emészthető kategória.

Az EOS R6 noha jóval kisebb felbontású, az ára is sokkal mérsékeltebb, ennek ellenére – és szerencsére – a szenzor stabilizálás az EOS R6-ban is elérhető. Akik az EOS 5D Mark IV-et megvették, nekik az EOS R6 sem lesz kifizethetetlen, de az is kacérkodhat vele, aki pár éve az EOS 6D Mark II-t 700e körüli áron beszerezte, de már nagyon szeretne tükör nélküli Canon rendszerbe ugrani.

De vajon hova is lehetne sorolni képességei alapján az R6-ot?
Nehéz erre válaszolni, hiszen az 5D Mark IV DSLR gép 30,4 Mpixeléhez képest nem kis mértékben alacsonyabb az EOS R6 felbontása: ez a tükör nélküli gép 20,1 Mpixelt kínál.
Jóllehet, a sportfotósok között akik az EOS 1D-X szériát használják, már rég ezt a felbontást használják, de azért az R6 nem kifejezetten sportfotós masina. Bár a 12 kép/mp mechanikus zárral nem rossz, a 20 kép/mp elektronikus zárral pedig egész kellemes, de a fókuszrendszer össze sem vethető az 1D-X vonaléval. Ugyanakkor mérföldekre lehagyja már így az EOS 6D vonalat, de az EOS R-et is!

A dupla kártyafoglalat miatt alkalmas lehet a profik számára is, akiknek kiemelten fontos az adatbiztonság, ugyanakkor a kihajtható és elforgatható LCD és az elektronikus kereső kisebb felbontása nem a profi szegmens megcélzását sugallja.
Érdekes módon viszont a kezelésben nagyon az 5D vonalra hajaz az EOS R6, hiszen van fókuszkar (joystick), van hátlapi vezérlőtárcsa, amely ráadásul nem kínál négy irányba navigáló funkciót, ezt tényleg csak tekergetni lehet. Nincs viszont felső státusz LCD, illetve a komolyabb Canon DSLR-eknél a felső részen dedikált gombbal elérhető érzékenység, fókusz mód, sorozat mód állításról is le kell mondjunk. Ezeket az M.Fn gombbal, a Q menüben, illetve a hátsó-felső vezérlőtárcsával állíthatjuk.

Sokat elmond egy gép besorolásáról a zárszerkezet sebessége, amelyre a vakuszinkronidőből következtethetünk. Az 5D szériánál ez 1/200 mp, amely az EOS R6-ra is igaz, sőt, elektronikus első redőnynél az 1/250 is elérhető! E téren tehát totál rendben van a gép, bőven a 6D Mark II és EOS R fölé körült.

De akkor ezek szerint egy esküvőfotós tudná jól használni az EOS R6-ot, ha lemond a 30 Mpixelről?

Nos, erre is keressük a választ, hiszen most hétvégén egy esküvőre is elvisszük éles bevetésre az EOS R6-ot.
Ha minden jól megy, a részletes bemutató cikkünk jövő hét közepétől lesz olvasható.

Frissítés: Tesztünk itt olvasható:
Kipróbáltuk: Canon EOS R6 – teszt)

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Canon EOS R6 teszt bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük