Sigma teszt trió

Sigma objektívekkel búcsúztattam az óévet és az új évet is velük nyitottam.

 
Egyszerre több objektív tesztje is folyik jelenleg, amit persze nem nevezhetünk ideálisnak, de ami muszáj, az muszáj.
A trióból gyakorlatilag a 40mm f/1,4 az, ami igazán újdonság, a 14-24mm f/4 még tavaly év elején jelent meg, illetve az 50mm f/1,4 sem tegnapi csirke, de ezek még nem jártak nálunk. Márpedig kár volna kihagyni őket, hiszen igazán ígéretes darabok. Más kérdés, hogy nehéz ilyenkor jó tesztközeget találni. Ennél már csak az lenne nagyobb őrültség, ha most kezdenénk teleobjektív tesztbe 😀 De ennél azért több eszünk van.

Ami a legnagyobb gondot okozza, az a becsillanás tesztkép elkészítése. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer ezzel is bajom lesz, de a helyzet az, hogy olyan változékony az időjárás és a Nap is olyan szűk pályán halad, hogy szinte pár percnyi időablakok vannak csak arra, hogy elkészüljenek a fotók. Egy széria már lett, de akkor még havas volt a talaj, így nem nevezhető ideálisnak az sem (sokat derített alulról, ami csökkenti a kontrasztot, kicsit becsapóssá teszi a képet). De egyelőre nem sikerült újralőnöm. Sebaj, talán van még egy kis időm, hétfőre már derült eget, vagy legalábbis enyhén felhős időt jósolnak. Azt hiszem azzal töltöm majd a napot, hogy erre alkalmas teszthelyszínt keresek 🙁

Az 50-essel jó lenne portrét is lőni, bár lehet akkor már a 40-essel is megpróbálnám, csak hogy látsszon a különbség.

De ez egyelőre csak terv, meglátjuk, hogy a modellem hogyan ér rá.

Az eddigi tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy a 40-es brutális darab, felbontásban ugyan nem érezni jelentős különbséget az 50/1,4-hez képest, de színhibától teljesen mentes (nem úgy az 50-es) és a torzítása is csekély. Viszont a peremsötétedése nyitott blendén brutális. Igaz, F2,8-nál már alig marad belőle valami.

A 14-24mm-es nagylátónál az f/2,8 fényerő az igazi különlegesség. f/4 fényerővel létezik a Sigmánál 12-24mm-es is, ami képminőségben nem, csak fényerőben kíván kompromisszumot. Cserébe viszont nagyobb látószöget nyújt. Ez utóbbi már járt nálunk teszten.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük