Nikkor Z 85mm f/1,8 és Irix 150mm f/2,8 Macro

Két objektív vendégeskedik nálam, az egyik a full-frame Nikon MILC rendszeréhez készült vérbeli portré objektív, a Nikkor 85mm f/1,4 Z, a másik pedig a tükörreflexesekhez készült Irix makró, a manuális élességállítású 150mm f/2,8.


 
Mivel mindkettő alkalmas portrézásra is, így mindkettővel készítettem portréfotókat, igaz, az Irix objektíve gyújtótávolságban jóval nagyobb, de a gyengébb fényerő miatt nem kell arra számítani, hogy sokkal kisebb mélységélességünk lesz. Ugyanakkor portrézni kézi élességállítással meglehetősen kényelmetlen, már csak a portréalany szempontjából is.
A Nikkor objektívvel ismét igen pozitív tapasztalataim vannak, gyakorlatilag hozza az S szériás Nikkor Z objektívek képességeit: remek rajzolat nyitott blendén is, csekély színhiba, szinte teljes immunitás a becsillanásokra ellenfényben.

Erős a gyanúm, hogy igencsak „must have” objektív lesz ez a Nikon Z rendszerben, még akkor is, ha kijön esetleg az f/1,2 fényerejű változat, már csak azért is, mert az tömegben és árban is tuti bőven ráver erre.

A Nikkor Z 85mm f/1,8 objektívről szóló tesztünk itt olvasható:
https://pixinfo.com/cikkek/nikkor-z-85mm-f-18-s-teszt/


Az Irix 150mm-es makróval még nincs nagyon sok tapasztalatom, mivel a Nikkor-t kellett előre vennem (azt hamarabb vissza kell adjuk). Első körben azt látom, hogy nyitott blendén a mai modern objektívekhez képest kicsit nagyobb a lágyság, de a néhány évvel ezelőtt piacra került termékekhez képest teljesen elfogadható a nyitott blendés rajzolat. A kézi élességállítás kimagaslóan kényelmes, persze nyilván autofókusszal gyorsabb lehetne a fotózás. Hozzá kell azért tenni, hogy makrózáskor valóban elég ritka, hogy az ember megelégedjen egy tükrös gép automatikus élességállításával, hiszen ha nem képközép környékén akarjuk a fókuszpontot, akkor már meg van kötve a kezünk és itt nem működik az, hogy fókuszálás után újrakomponáljuk a képet!
Úgyhogy marad a LiveView mód és a kézi élességállítás.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük