Nikkor Z 35mm és 50mm f/1,8 S teszt

A Sigma telék után folytatjuk az objektív teszteket, ezúttal a Nikontól kaptunk két full-frame MILC-re való nagy fényerejű fixet, a Nikkor 35mm f/1,8-ast és az 50mm f/1,8-ast.


 

Még az elején járunk a tesztelésnek, de már most látjuk, hogy elképesztően jó rajzolata van mindkét objektívnek. Ezeknél nyugodtan elfelejthetjük azt a tipikus félelmet, hogy nyitott blendén lágy képet fogunk kapni. Itt már F1,8-on is kiváló az élességünk (főképp az 50-essel, de a 35-ös is szépen dolgozik).

Az ellenfény gyakorlatilag egyiknek sem kottyan meg, sőt, néha már az volt az érzésem, hogy kicsit túl nyers a kép, pl. portrézásnál a szemből a fák ágai között átszüremlő napfénynél pont jól jött volna egy kis hangulat növelő lensflare.
A kromatikus aberráció kezelése már nem egységesen jó, az 50-esnél ilyen sem jelentkezik, a 35-ös nyitott blendén viszont tud mutatni kisebb laterális színhibát.

Ja és még a torzításról: mindkettő objektívnél tetten értük a beágyazott torzítás csökkentő profil alkalmazását, de a szoftveres korrekció kikerülésekor sincs aggasztó torzítás, magyarul nyugodtan maradhatott volna ez opcionális, ráadásul a 35 mm-es változat távoli témáknál nem is él a szoftveres torzítás csökkentéssel, csak a közelfényképezésnél.

A blogbejegyzésünk írása óta megjelent tesztjeink itt érhetők el:
Nikkor Z 35mm f/1,8 S:
https://pixinfo.com/cikkek/nikkor-z-35mm-f-18-s-teszt/

Nikkor Z 50mm f/1,8 S:
https://pixinfo.com/cikkek/nikkor-z-50mm-f-18-s-teszt/

A Nikkor 35mm f/1,8 S-sel készült képek:




A Nikkor 50mm f/1,8 S-sel készült képek:


Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük