Nikkor Z 24-70mm f/2,8 S teszt

Most kicsit lemaradásban vagyok, hiszen a posztban szereplő Nikkor Z 24-70mm f/2,8 S tesztelése már be is fejeződött. Kicsit kapkodós volt a dolog, mert a csütörtökön átvett objektívet már következő (múlt hét) szerdán vissza is vittem, útközben a Balatonra menet.


 
Az objektív érdekessége, hogy felső részén egy OLED megjelenítő található, amely több funkciót is megvalósít. Egyrészt ott jelenik meg a tárgytávolság skála (mélységélesség skálával együtt), de akár a gyújtótávolságot, akár a rekeszértéket is leolvashatjuk innen. Utóbbinak egyelőre túl sok jelentősége nincs, hiszen mind a Nikon Z 6, mind a Nikon Z 7 rendelkezik felső státusz LCD-vel, ahol szintén látható a rekesz aktuális értéke. De talán a Nikonosok már tudják, hogy jön egy kis méretű, belépőszintű modell, amelyen nem lesz felső státuszkijelző. Ott jól jön majd a 24-70-es külön OLED-je.

Persze nem csak ettől érdekes az objektív, hiszen ez az első f/2,8 fényerejű zoom a Nikkor Z rendszerhez.
Személy szerint leginkább arra voltam kíváncsi, hogy nyitott blendén mit tud, hiszen hiába a jó fényerő, ha az objektív nem tudja kiszolgálni a nagy felbontású szenzorokat.
Nos, ugyan voltak meglepetések is az objektív tesztelése során, azt már előre elárulhatom, hogy a nyitott blendés képek is kiváló részletességűek, lágyságnak kvázi nyoma sincs (persze mint minden objektívnek, ennek is van „sweet spot”-ja, ahol a legkeményebb képet adja).

A tesztképeket a szokásos helyeken készítettem, de a Nyársapáton megrendezett Lecsófesztiválra is ellátogattunk, ahol igyekeztem riport jellegű fotókat készíteni, a valós felhasználáshoz leginkább közel eső témákra fókuszálva.

Tesztünk hamarosan olvasható lesz a Pixinfo.com weboldalunkon, addig is néhány kép, amely az objektívvel készült:
(Blogbejegyzésünk óta megjelent a Nikkor Z 24-70mm f/2,8 S objektív tesztje, amely itt érhető el:
https://pixinfo.com/cikkek/nikkor-z-24-70mm-f-28-s-teszt/)




És végül a személyes kedvencem, amit ráadásul nem is én fotóztam (biztos ezért is, meg ugye az elfogultság 😉 ):

fotó: Irházy Melinda


Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük