Canon EOS 90D

Teszteljük a Canon nyár végén bejelentett új, APS-C szenzoros tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 90D-t.A Canon EOS 90D jelentősen fentebb lépett mind felbontásban, mint sorozat sebességben. Gyakorlatilag az eddigi (összes gyártó közül) legnagyobb felbontással büszkélkedhet (az APS-C szenzoros DSLR-ek között). Sorozat sebessége pedig még az EOS 7D Mark II fölé is emelkedik – emiatt aztán részben tekinthetjük a 7D Mark II “utódjának” is. Leszámítva persze azt, hogy az EOS 90D-ben nincs meg a 7D Mark II igen széles és sok fókuszpontból álló fókuszrendszere, illetve memóriakártyából is csak egyet kezel.
A 90D viszont egyértelműen és tagadhatatlanul a legkomolyabb két számjegyű EOS xxD modell, amely immár Ultra HD videofelvétel rögzítésére is képes, s eláruljuk: mindezt további képkivágás nélkül teszi.

Persze nagy kérdés lehet, hogy a 32 Mpixeles felbontása vajon milyen objektívvel lesz kihasználható, illetve hogy nem lesz-e túl nagy a képzaj.
Nos, az biztos, hogy az egyszerűbb zoomobjektívek már enyhén lágy képet vetítenek majd nyitott blendén a szenzorra, de rekeszelve, illetve minőségi fix gyújtótávolságú objektívekkel biztosan kihasználható lesz ez a felbontás. Kicsit tehát tekintsünk úgy az EOS 90D-re, mint egy 6 literes V6-os sportkocsira, amellyel városban is lehet közlekedni, illetve mehetünk vele autópályán is, de a foga fehérjét igazán a sebességkorlát nélküli német autópályákon tudja kimutatni…

A képzajról egyelőre csak a JPEG képek alapján nyilatkozhatunk, hiszen Lightroom támogatás még nincs az EOS 90D-hez (frissítés: mégis van támogatás, így a megjelenő cikkünkben RAW-ból konvertált képeket is tudunk mutatni! 🙂 ). Viszont amit a gép saját JPEG-ein látunk, az nagyon meggyőző. Összevetve az EOS 80D ISO1600-as képével, az EOS 90D ISO1600-on nem mutat magasabb képzajt, viszont visszafogottabb a részletek elvesztése, jobb a zajszűrő algoritmus, nem annyira “vízfestékes kép” szerű az összhatás.

Tesztünk hamarosan olvasható lesz a Pixinfo.com weboldalunkon.
(Frissítés: az azóta megjelent tesztünk itt érhető el:
https://pixinfo.com/cikkek/kiprobaltuk-canon-eos-90d-teszt/)

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Canon EOS 90D bejegyzéshez

 1. József mondta:

  Sziasztok!

  Lightroom-mal kapcsolatban kérdezném, hogy sikerült RAW támogatást szereznetek? Nekem nem ismeri fel a gépet a LR, a support pedig 90 napot ígért.

  Köszönöm,

  József

 2. Birdie mondta:

  Szia!

  Igen, a 8.4-es Lightroom Classic szépen megeszi a RAW és cRAW fájlokat egyaránt, bár úgy tűnik, hogy ez még nem teljesen végleges támogatás, mivel Camera Standard színprofil még nem érhető el belőle.

 3. Dávid mondta:

  Szia!

  Szeretném megkérdezni, hogy vertikálisan is mutatja a digitális szintező a szintezést, vagy csak horizontálisan?

  Köszönöm, Dávid

 4. Birdie mondta:

  Szia!

  Cikkünket itt találod:
  https://pixinfo.com/cikkek/kiprobaltuk-canon-eos-90d-teszt/

  A virtuális horizont csak a forgatást jelzi, a döntést sajnos nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.