Canon EOS 90D

2019. szeptember 18. szerda – 16:37

Teszteljük a Canon nyár végén bejelentett új, APS-C szenzoros tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 90D-t.A Canon EOS 90D jelentősen fentebb lépett mind felbontásban, mint sorozat sebességben. Gyakorlatilag az eddigi (összes gyártó közül) legnagyobb felbontással büszkélkedhet (az APS-C szenzoros DSLR-ek között). Sorozat sebessége pedig még az EOS 7D Mark II fölé is emelkedik – emiatt aztán részben tekinthetjük a 7D Mark II “utódjának” is. Leszámítva persze azt, hogy az EOS 90D-ben nincs meg a 7D Mark II igen széles és sok fókuszpontból álló fókuszrendszere, illetve memóriakártyából is csak egyet kezel.
A 90D viszont egyértelműen és tagadhatatlanul a legkomolyabb két számjegyű EOS xxD modell, amely immár Ultra HD videofelvétel rögzítésére is képes, s eláruljuk: mindezt további képkivágás nélkül teszi.

Persze nagy kérdés lehet, hogy a 32 Mpixeles felbontása vajon milyen objektívvel lesz kihasználható, illetve hogy nem lesz-e túl nagy a képzaj.
Nos, az biztos, hogy az egyszerűbb zoomobjektívek már enyhén lágy képet vetítenek majd nyitott blendén a szenzorra, de rekeszelve, illetve minőségi fix gyújtótávolságú objektívekkel biztosan kihasználható lesz ez a felbontás. Kicsit tehát tekintsünk úgy az EOS 90D-re, mint egy 6 literes V6-os sportkocsira, amellyel városban is lehet közlekedni, illetve mehetünk vele autópályán is, de a foga fehérjét igazán a sebességkorlát nélküli német autópályákon tudja kimutatni…

A képzajról egyelőre csak a JPEG képek alapján nyilatkozhatunk, hiszen Lightroom támogatás még nincs az EOS 90D-hez (frissítés: mégis van támogatás, így a megjelenő cikkünkben RAW-ból konvertált képeket is tudunk mutatni! 🙂 ). Viszont amit a gép saját JPEG-ein látunk, az nagyon meggyőző. Összevetve az EOS 80D ISO1600-as képével, az EOS 90D ISO1600-on nem mutat magasabb képzajt, viszont visszafogottabb a részletek elvesztése, jobb a zajszűrő algoritmus, nem annyira “vízfestékes kép” szerű az összhatás.

Tesztünk hamarosan olvasható lesz a Pixinfo.com weboldalunkon.
(Frissítés: az azóta megjelent tesztünk itt érhető el:
https://pixinfo.com/cikkek/kiprobaltuk-canon-eos-90d-teszt/)


 1. 4 hozzászólás a “Canon EOS 90D” bejegyzéshez

 2. Sziasztok!

  Lightroom-mal kapcsolatban kérdezném, hogy sikerült RAW támogatást szereznetek? Nekem nem ismeri fel a gépet a LR, a support pedig 90 napot ígért.

  Köszönöm,

  József

  József szólt hozzá 2019. Sze. 20. napján 15:42-kor.

 3. Szia!

  Igen, a 8.4-es Lightroom Classic szépen megeszi a RAW és cRAW fájlokat egyaránt, bár úgy tűnik, hogy ez még nem teljesen végleges támogatás, mivel Camera Standard színprofil még nem érhető el belőle.

  Birdie szólt hozzá 2019. Sze. 20. napján 16:44-kor.

 4. Szia!

  Szeretném megkérdezni, hogy vertikálisan is mutatja a digitális szintező a szintezést, vagy csak horizontálisan?

  Köszönöm, Dávid

  Dávid szólt hozzá 2019. okt. 19. napján 20:01-kor.

 5. Szia!

  Cikkünket itt találod:
  https://pixinfo.com/cikkek/kiprobaltuk-canon-eos-90d-teszt/

  A virtuális horizont csak a forgatást jelzi, a döntést sajnos nem.

  Birdie szólt hozzá 2019. okt. 21. napján 10:34-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.