Portré objektívek mikro NégyHarmadra

mFT rendszerhez készült portré objektívek jártak nálam az év végén, pontosabban ezek közül kettő, hiszen portréra alkalmas objektívből bőséges a kínálat a micro FourThirds rendszerben. Ezúttal egy Olympus és egy Sigma objektív képességeit mértük fel.


Kisfilmes formátumba átváltva egy 90 mm-es (mélységélességében F2,4-nek megfelelő) és egy 120 mm-es (mélységélességében F5,6-nak megfelelő) objektívet teszteltem az év utolsó heteiben egy Olympus E-M1 Mark II vázzal.
A gyújtótávolsága alapján portrézásra ideális objektívek közül az Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1,2 Pro fényerejében is remek, már-már olyan kis mélységélesség érhető el segítségével, mint egy full-frame szenzoros géppel. Persze ha kis mélységélesség a cél, akkor a mikro NégyHarmados rendszer pont nem annyira nyerő, de azért így is van lehetőség, csak persze itt magasabb árat kell fizetni érte.
Árban sokkal kedvezőbb a Sigma 60mm f/2,8 DN Art (messze 100e Ft alatt), amely viszont fényerőben, így mélységélességében is bőven az Olympus modell alatt van. Érdekessége ennek az objektívnek, hogy igazán kicsi és könnyű is, így azok számára is jó választás, akik a MILC-et a kis tömeg miatt választották (az Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1,2 Pro-ra annyira nem fogható rá, hogy könnyű lenne, de azért az 1 kg-tól még messze van).

A tesztelésre az ünnepek miatt kellően sok időnk maradt, így hát igyekeztem portréből is az átlagosnál többet készíteni, s megpróbáltam a természetes fényeket is kihasználni, már ami december vége felé még adatik. Ezen felül persze a műtermi jellegű vakus megvilágítást is előszedtem, illetve kimentünk esti/éjszakai városi fényes fotót készíteni, ehhez a legideálisabbnak az egyik terünkön felállított karácsonyi fények mutatkoztak. De jó, hogy pont e mondat leírásakor jutott eszembe, hogy egy kirakatos utcai fotó is milyen mutatós lehetett volna… Egyébként terveztem egy havas városi sétát is, amikor csak úgy fotózgatunk vele (semmi rekesz sorozat, vagy ilyesmi), ez viszont hó hiányában maradt el. Na sebaj, így is lesz bőven tesztfotó, amelyből kiderülnek az objektív képességei.

A tesztképek kiválogatásán már túl vagyok, így hamarosan az első adag tesztfotót már publikálhatjuk is a Pixinfon.
Addig is néhány tesztkép leméretezett változatban:
Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1,2 Pro


Sigma 60mm f/2,8 DN Art

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük