Meike 85 mm f/1,8, avagy az olcsó portréobjektív? Plusz néhány apróság

Kicsit (nagyon) elhanyagoltam a blogomat, sajnos a sok-sok egyszerre jött munka miatt nem maradt idő részletes bejegyezésekre. Most azonban úgy gondolom, kicsit afféle „preview” stílusra mennék át, hogy ne menjen el sok idő a bejegyzések írásával. Igyekszem jövőre is mindig frissen tartani a blogot, hogy lehessen tudni, éppen min dolgozunk, milyen teszt várható.


Múlt héten az AdvesPhototól kaptunk egy szatyornyi terméket, amelyben a Meike új portréobjektíve, az autofókuszos 85mm f/1,8 is benne volt.
Nem kérdéses, hogy ez a legérdekesebb számomra, bár a többi is felkeltette az érdklődésem – erről később.

A Meike portréobjektíve első ránézésre az alacsony árkategóriát tükrözi vissza, bajonettje krómozott hatású, de vajon mi lehet alatta? Fókuszgyűrűje kicsit lötyög, de sebaj. Ami viszont nagyon ledöbbentett, az a fókuszmeghajtása, ugyanis meglepően hangos a fókuszmotor, ráadásul végrtelen állásnál mintha nem lenne végállás érzékelése, így ha valamiért nem találna fókuszt, akkor a végtelen állásnál tovább is próbálkozik, teker-teker, zümmög mint egy keletnémet fúrógép, de persze semmire se halad. Végül pedig nem az objektív fogja feladni a fókusz keresést, hanem a fotós.

De persze ne várjunk csodát egy alacsony árkategóriára belőtt terméktől.
Optikailag viszont egész korrekt, ami azt hiszem fontosabb, mint hogy hangos-e a fókuszmotor, vagy sem.

Az ára miatt viszont kérdéses a nagy sikere. 90e Ft a Meike portréobjektíve, viszont nem sokkal többért (130e) már gyári Canon EF modellt kapunk. Érzésem szerint olyan 60-70e körül még reális esély lenne a hobbifotósok körében.

A tesztelés most kicsit nehéz lesz, mert a modellem sajnos nem ér rá nap közben, így valami köztes megoldást kell keresni, mert 4-kor már nem lehet normális fényeket kifogni (hétvége meg neki sajnos kilőve).


Kaptunk persze mást is, ahogy írtam, egy szatyornyi termék érkezett.
Próbára jött a Jupio két új vakuja, a manuális PowerFlash 400 és a Canon Speedlite 600 EX-RT-vel kvázi azonos tudású, TTL PowerFlash 600 is. Mindkét vakunak remek ára van, előbbi 30 ezer Ft, utóbbi 50 ezer Ft, amely alacsonyabb még a Yongnuo 600 EX-RT áránál is.

Kaptunk még két LCD előtétet is, mindkettő rendelkezik nagyító lencsével, így az LCD-s élőképet használhatjuk keresőkép gyanánt. Jól jöhet azoknak, akik LiveView módban szeretnék a DSRL-jüket használni, hogy pontosabb fókuszuk legyen (Canon Dual Pixel AF előnyben). A GGS LCD nagyítóján nincs dioptria korrekció, pedig jó lenne, mert ennek képe nem annyira tökéletes, míg a Larmor 3-in-1 verziója dioptria tárcsát is kínál, viszont ez jóval méretesebb darab. Nekem a kettő közötti megoldás lenne ideális, de hát az én vagyok 🙂

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük