Végre előrébb: Nikon D7500

A Nikon tavaly egy kis csalódást okozhatott a tükörreflexes gépek kedvelőinek, hiszen igazán nagy újdonságot nem sikerült bemutatnia. A D3300 frissítéseként megjelent D3400, valamint a D5500 utódaként beharangozott D5600 nem hoztak komoly előrelépéseket. Izgalmas volt emiatt a felső-középkategória frissítése, amit idén év elején vártunk.


A várva várt bejelentés azonban elmaradt, így tovább izgulhattunk, vajon mikör jön el a D7200 utódmodellje. Szerencsére túl sokat nem kellett várniuk a nikonos fotósoknak, így április közepén végül megjelent a D7500, amely ugyan mérföldkőnek nem nevezhető a Nikon DSLR-ek evolúciójában, kapott néhány olyan szolgáltatást, amely jelentős előrelépésnek tekinthető, illetve megkapta a profi APS-C szenzoros D500 érzékelőjét is.

Első ránézésre kis visszalépésnek fogható fel a D7500 új szenzora, hiszen a D7200 még 24 Mpixeles szenzort használt, ezzel szemben az utódmodell 20,9 Mpixelre lépett vissza. A D500-ból átemelt szenzor azonban a legmodernebb az eddigi APS-C-sek közül, amit vélhetően egyébként a Sony készít a Nikonnak.
Szintén visszalépésnek érezhető és a D500 piaci pozíciójának védelmén kívül mással nem is magyrázható, hogy a D7200 dupla memóriakártya foglalata után a D7500-ba már csak egy SD kártyafoglalat került.

A felső-középkategóriás D7500-nál ezen kívül is akad néhány olyan pont, ahol a Nikon érezteti velünk, hogy nem ez a csúcs APS-C szenzoros modellje. Ezek azonban többnyire csak a profi felhasználóknak okozhatnak komolyabb kellemetlenségeket, a megcélzott haladó amatőr fotósok számára nem nagy érvágás, csupán egyféle megkötés, hogy a közel fele árért ne kaphassuk meg mindazt a képességet, amit a D500 kínál.

A D7500 tehát a D7200 remek utódja, jó fejlesztésekkel, de imitt-amott egy-két megszorítással.

Ez és további részletek a hamarosan Pixinfo.com-on megjelenő cikkemből fognak kiderülni.

A géphez egyébként a szintén új Nikkor 10-20mm f/4,5-5,6G VR objektívet is megkaptuk, ami döbbenetesen könnyű. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom: ezt a kis tömeget a sok-sok műanyag alkalmazásával érték el, ami a bajonettet is érintette. Ettől függetlenül remek objektív, meglepően jó képpel. Cikk erről is később jelenik meg.

Az időközben megjelent tesztünk:
Nikon D7500 teszt

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük