Nikon D3400 teszt készül

A Nikon érdekes stratégiát folytat a belépő szintű tükörreflexeseinél. Már a D3300-nál feltűnhetett, hogy nem igazán akart beleadni apait, anyait. Egy kis ráncfelvarrás itt, egy kis módosítás ott és íme az új gép.

A tavalyi Photokina előtt megjelent Nikon D3400-ba még ennyit se tettek, így első körben jogos lehetett a csalódás.
Azonban mint mindennek, ennek is megvan az oka.

Ha kezdő fotósként, vagy olyan hobbifotósként próbálunk gondolkozni, akit értelemszerűen nem érdekelnek a technológiai újdonságok és nem a „hájtech”-re hajt, akkor rá kell jönnünk, hogy a Nikon valójában ésszerű lépéseket tett. Persze ezek egy része inkább üzleti okokra vezethető vissza, de sokuk valóban felesleges egy olyan belépőszintű tükörreflexesnél, amely felhasználói valójában a legritkább esetekben hiányolják majd az elhagyott funkciókat.

Amit egy percig sem kell sajnálni az a kompozit videokimenet. Ami viszont néhány komolyabb amatőrnek, vagy kíváncsibb, kísérletező kedvő hobbistának hiányozhat, az a mikrofon bemenet, bár valljuk be, kicsi rá az esély, hogy aki igényes hangzású csalái videókat szeretne készíteni, pont egy belépőszintű DSLR-rel próbálkoznak. Az viszont tény, hogy a D3300-nál ezt még megtehette, a D3400-nál már nem.

Hasonlóképp a kísérletező hobbifotósok, vagy amatőr fotósok körében lehetne népszerű az okostelefonról való vezérlés, amelyre a D3300 egy kiegészítő megvásárlását követően még alkalmas volt, a D3400-nál azonban ilyen lehetőség már nincs. Aki okostelefonról szeretné a gépet vezérelni, lépjen egyet feljebb és válassza minimum a D5600-at – gondolhatták a Nikonnál.

Szintén hiányozhat az Easy Panorama mód, amely sorozatfelvétellel tette lehetővé egyszerű panorámák készítését úgy, hogy az illesztést a fényképezőgép oldotta meg. Manapság azonban már okostelefonnal nem csak szebb, de érdekesebb, akár gömbpanorámák is készíthetők, így nem nagy kár e funkció elhagyása. Persze mondhatnánk, hogy ahogyan egy okostelefonnál, úgy ennél a fényképezőgépnél is meg lehetett volna oldani, hogy videó módban működjön a szenzor és a giroszkópok segítségével, valamint a képi tartalom analizálásával gömbpanorámát készíthessünk. De ezt most a D3400-tól ne várjuk el.

Amikor a gépet elsőként kézbe fogtam, az első gondolatom az volt, hogy wow, de könnyű kis masina ez. S valóban, aki belépő tükrösben gondolkozik, annak nem a vastag markolatú, nehéz dög kell, hanem egy lehetőleg kis méretű fényképezőgép, amely egyszerűen használható, mégis remek fotókat várhat el tőle.

A Nikon D3400 ennek megfelelően tovább fogyott, így tömege 18-55mm-es AF-P kitobjektívvel együtt most már csupán 650 gramm.

A cél itt tehát nem egy überokos jószág létrehozása volt, hiszen arra ott vannak a D5600 és D7200 modellek, hanem egy olyan tükörreflexesé, amely kellően kicsi és egyszerűen kezelhető ahhoz, hogy kezdő fotósok használhassák.

Részletes cikkünk hamarosan olvasható lesz a Pixinfo.com-on.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük