Fejlődő alsóközép: Canon EOS 800D és EOS 77D teszt

Most kicsit több, mint egy hétig vendégeskedett nálam a Canon két alsó-közép kategóriás gépe, az EOS 800D és az EOS 77D. Bár képminőségükben semmi eltérés nincs, szolgáltatásaikban akad különbség.

A Canon a belépőszintű és a középkategóriás DSLR-jeit rendre két évente frissíti. Nem történt ez másként az EOS 750D és EOS 760D után sem, hiszen a gépek a 2015-ös bejelentésüket követően idén kaptak utódot.

A japán gyártó azonban kissé módosított az elnevezéseken, talán azért, mert nagyon összemosódott az EOS 750D és EOS 760D, s szerették volna, ha az utódmodellek kicsit jobban elkülönülnek egymástól, még ha csak kicsi eltérés is akad köztük.

Az új APS-C szenzoros tükörreflexes vázakat így EOS 800D-nek és EOS 77D-nek nevezik.

Bár az EOS 77D elnevezés is fura lehet, hiszen úgy hathat, mintha az EOS 70D egyfajta utódmodellje lenne, pedig erről szó nincs. Az új névnek inkább az a szerepe, hogy jelezze: kezelésben az EOS 77D inkább már a két számjegyes, komolyabb középkategóriás DSLR-ekhez van közelebb.

Bár egyszerre kaptuk meg tesztre az EOS 800D-t és az EOS 77D-t is, külön cikkekben számolunk be róluk. Elsőként az EOS 800D részletes tesztjét közöljük, ezt követően pedig az EOS 760D-éhez hasonlóan egy külömbségeket összefoglaló cikket mutatunk majd be az EOS 77D-ről.

Az EOS 760D két évvel ezelőtt elég rendesen megújult, így nem csak új képérzékelő szenzort, de új, 19 pontos AF rendszert is kapott. A korábbi 9 pontoshoz képest szép előrelépés volt ez, de nem tartott sokáig, hiszen itt az EOS 800D, amely az EOS 80D fókuszrendszerét használja.

A készíthető fotók felbontása változatlan maradt, de ez nem azt jelenti, hogy a szenzor nem újult meg. A korábbi 24,7 Mpixel teljes pixelszámú CMOS szenzort egy új váltja, a 25,8 Mpixeles, amelynek nem az az egy megapixel a nagy újdonsága, hanem az, hogy végre az alsó-középkategória is megkapta a Dual Pixel CMOS AF technológiát, így a Canon már a teljes közép- és felsőkategóriában olyan DSLR-eket kínál, amelyek LiveView üzemmódban is gyors automatikus élességállítást kínálnak.

További részletek a hamarosan pixinfo.com-on megjelenőt cikkemben.
https://pixinfo.com/cikkek/kiprobaltuk-canon-eos-800d-teszt/

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük