Csapjunk újra a lovak közé – Fujifilm FinePix X-T10

1 év kihagyás után ismét nyomni fogom a gépteszteket, elsőként a Fujifilm remek cserélhető objektíves tükör nélküli gépe, a FinePix X-T10-et tapogattam meg alaposan.

Ha az utca emberétől megkérdeznénk, mi a véleménye a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépekről, vélhetően az emberek 90%-a értetlenül nézne, s azt sem tudná, miről van szó. Pedig a fényképezőgépek között a legdinamikusabban fejlődő szegmens a MILC gépeké, amelyek nem csak a komolyabb kompakt fényképezőgépek, de a belépő DSLR-ek világát is be fogják kebelezni. Mindez csak idő kérdése.

Ha sikerülne egy olyan embert megszólítani, aki maga DSLR géppel fényképez hobbiból, vélhetően akkor sem akarna MILC-re térni, ha elmagyaráznánk neki, hogy az kisebb és könnyebb. De ha a kezébe nyomnánk a Fujifilm FinePix X-T10-es modelljét, akkor már valószínűleg elgondolkozna a dolgon. Hogy miért? Mert véleményem szerint minden MILC-nek legalább ilyen jól összerakottnak kellene lennie.

Az, hogy egy gép cserélhető objektíves-e, vagy sem, nagyon keveseket érdekel. Még a MILC és (belépőszintű) DSLR felhasználók között is a többség egyetlen objektívvel használja a gépét. Ezzel persze semmi gond nincs, hiszen ha kiszolgálja az egy objektív, akkor miért is venne másikat. De a lehetősége megvan rá. Azt azonban valószínűleg kevés DSLR használó torkán tudnánk lenyomni, hogy egy MILC-re átnyergeléskor nem használhatna betekintős keresőt, csak a hátsó LCD-t. Jómagam nem vagyok sem EVF, sem TTL kereső párti, én úgy gondolkozom, hogy mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, de azokat a gépeket, amelyeken csak LCD van, nem kedvelem. Ennek pedig nem az az oka, hogy filmes SLR-en nevelkedett régimódi alak volnék. Egyszerűen az LCD-n sokszor nem úgy látszik az élőkép, ahogyan kellene, ráadásul ha nem tudom megtámasztani a homlokomnak a gépet, akkor nagyobb gyújtótávolságnál a komponálás sem annyira egyszerű.

Az X-T10 azonban minden ilyen jellegű kívánalmaknak megfelel, sőt, azon túl is mutat.

Amikor a szerkesztőségben kibontottam a dobozából és kézbe vettem, nem lepődtem meg a kiváló minőségen, hiszen ismertem a Fujifilm termékpolitikáját, amely a jó kezelhetőségen és minőségi felépítésen alapul. Ezt megtanulhattuk már a FinePix X széria kezdetétől, persze azt is tudjuk, hogy ezek a gépek általában nem a legolcsóbbak.

Név és külső alapján is könnyű rájönni, hogy az X-T10 komoly rokonságban van az X-T1-gyel. Azonban nem annak utóda, inkább egyfajta egyszerűsítése, jóárasítása. A tavaly tesztelt Fujifilm FinePix X-T1 jó benyomást tett ránk, egyedül a magas ára miatt szívtuk kicsit a fogunkat (egy éve 400e Ft volt a váz, s manapság sem kapjuk meg jelentősen olcsóbban). Az X-T10 azonban nagyon jó áron beszerezhető, persze emiatt számítanunk kell rá, hogy néhány funkció egyszerűsödött. Ezek száma azonban minimális.

Az a néhány apróság, amit az X-T1 nyújt az X-T10-zel szemben, az valójában csak a jóval komolyabb igények esetén ad igazán pluszt, így érzésre ki lehet jelenteni, hogy akinek nincsenek szükségei az X-T1 extráira, annak az X-T10 a kedvező ára miatt igencsak könnyűszerrel javasolható.

Alapvető feltétel nálam, hogy a teszt előtt nem nézem meg a termékek árait, hogy ne befolyásoljon a próbák és a cikk megírása során. Az árcédulára már csak akkor nézek, amikor ezt az utolsó oldalt írom. Így pedig pláne jó érzés, amikor leírhatom, hogy a Fujifilm FinePix X-T10 váz ára bruttó 230.000 Ft, XC 16-50mm f/3,5-5,6 OIS II objektívvel pedig bruttó 260.000 Ft. Mindez közelítőleg annyi, mint egy középkategóriás DSLR váz, tudásban azonban már annál több, azaz most már akár azt is kijelenthetjük, hogy a MILC gépek már nem drágábbak a DSLR-eknél! Persze kár volna az almát a körtével összehasonlítani.

Összességében tehát a teszt során igazán jó volt dolgozni ezzel a masinával, s hab volt a tortán az 56mm f/1,2-es objektív, amelyet egyébként szintén górcső alá vettünk (erről teszt későbbiek során jelenik meg).

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük