Nikon 1 S2

Sok-sok apróság kipróbálása és a tapasztalatok cikkbe öntése után ismét egy fényképezőgép várt rám az irodában.

De sajnos nem egy igazán különleges vagy érdekes darab. No nem, mintha a Nikon 1 S2 nem volna jó masina, de a Nikon ezt a gépet a MILC sorozatának aljára, azaz a belépőszintre szánja, így túl izgalmas dolgokat nem lehet tőle várni. Ráadásul a Nikonnál a fejlesztést megoldották azzal, hogy a korábbi 10 Mpixeles szenzort lecserélték a tavaly az 1 V2 és 1 J3 gépekbe került 14 Mpixeles változatra. Külsőben gyakorlatilag semmi eltérés, de szolgáltatásokban se értünk el a Kánaánhoz.

Szóval egy belépő szintű MILC gép került hozzám, aminek az akkutöltőjét sikeresen fent hagytam az irodában. Sebaj, még jó, hogy léteznek a világon univerzális akkutöltők és sógorok 🙂 Köszi ezúton is.

A Nikon 1 S2 egyébiránt sorozatfelvételnél és videófelvételnél mutatja ki igazán oroszlánkörmeit, hiszen 60 kép/mp sebességre képes az állóképek sorozatánál, illetve videófelvételnél működik a valódi fáziskülönbség érzékelésen alapuló fókuszrendszer, így szerencsés esetben pikkpakk élességet állít a gép, akár felvétel közben is.
De azért akadnak furcsa megoldások is, ilyen a RAW és JPEG képformátumok kezelése, amelyet külön-külön ugyan támogat az 1 S2, de RAW+JPEG módot nem kínál. Aki ilyet szeretne, vegyen komolyabb gépet – gondolja a Nikon.

Persze ez a gép nem is a haladó amatőröknek készült, ez egy nyakba való apróság, ami a kompaktok manapság gyengécske képminőségével szemben kiváló képek készítésére ad lehetőséget. Igaz, egy kompakt ultrazoom 800 mm ekv. gyújtótávolság fölé is könnyedén eljut, az 1 S2 kitobjektíve nagyjából 75 mm ekv.-ig megy. Ha hajlandóak vagyunk külön objektívet venni, akkor viszont ezzel a masinával is elérhetővé válik a 800 mm ekv. gyújtótávolság.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük