Kompakt ultra- és utazózoomok tesztje

Három masina áll most tesztelés alatt, mindhárom közös jellemzője a komoly zoomátfogás.

Jóllehet, a kompakt gépek iránti kereslet egyre csökken, ez a nagy átfogású ultrazoom gépeket nem érinti, inkább csak a belépőszintű egyszerűbb modellekét. Az igen nagy zoomos modellek mellett a kis méretű utazózoomok a legkedveltebb kompakt fényképezőgépek, amelyek közül most három jár nálunk.

Péter nyúzza az Olympus SH-21 utazózoomját, nekem a Nikon modellek jutottak, a hiperzoom Coolpix P600 és az utazózoom Coolpix S9700.

Mindkét Nikon gép 16 Mpixeles szenzorral dolgozik, képminőségük mégis igen komoly eltérést mutat, amely azonban nem feltétlenül az objektívre, inkább a zajszűrésbeli eltérésre vezethető vissza. Míg a Coolpix S9700 ISO125 alapérzékenységén készült tesztképen sem különíthetők el a cérnaspulnin lévő cérnaszálak, a Coolpix P600-nál ez még ISO400-nál is éppenséggel kivehető. Ettől függetlenül az S9700 is igen érdekes modell, hiszen kézi és félautomata üzemmód is került bele, s a 750 mm-nek megfelelő tele állásnak igazából minden eshetőségben elégnek kell lennie (ilyen gyújtótávolságnál már a fényerő és a nagy nagyításból adódó kézremegés jelentős problémákat vet fel).

A „rövid” tesztben bemutatásra kerülő gépeken túl nemrégiben egy Sony Alpha ILCE-6000 járt Péternél, mint a Sony MILC-ek új generációjának egyik jeles darabja.

Nikon Coolpix P600 teszt.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük