Digitálisfotó kérdezz-felelek #138

2014. február 20. csütörtök – 12:52

Szia Birdie,

olvasgattam az oldalad és sok hasznos információra leltem. Lelkes amatőr vagyok, aki apránként ízlelgeti a fotózás adta lehetőségeket (mind technikai, mind művészeti értelemben).
Nekem lenne egy olyan kérdésem, ami ezeken a szürke, borús napokon benti tárgyfotózáshoz (talán másnak is) hasznos lehet.
Nem régen vettem egy közgyűrűsort (nem drágát, manuális Kenko 12-20-36) és a pixinfo-n tett bejegyzésed alapján ki is számoltam a leképezési arányokat. Azonban azt szeretném megtudni, hogy a fókusztávolságok hogy alakulnak a (1) gyutáv, illetve (2) a közgyűrű méretek változásával.
Azt vettem észre, hogy bár a 18-55 tűnik a legjobb adottságúnak a makrozáshoz, az élesség beállításához képtelen tárgytávolságok keletkeznek.
Van az élesség állítási tartomány (ha van ilyen kifejezés) számítására képlet, vagy ki kell tapasztalni? Én is mérnök lennék, ezért a képletekben hiszek, némi kilengésekkel.
Pentaxom van (remélem nem vagyok fekete bárány..:)) fix 50, 18-55 kit, 50-200 kit és Tamron 70-300 1:2 makro objektívekkel.

Előre is köszönöm,
Szabó Péter


Kedves Péter!

A közgyűrű használata során a kihuzatod növeled, így az élességállítás tartománya lecsökken. Nem csak a géphez közeli oldalon, de a végén is, tehát nem tudsz a végtelenbe se fókuszálni. A pontos számítási módot nem ismerem, de a tapasztalatom az, hogy azzal lehet jól makrózni közgyűrűvel, amely objektívnek a belső kihuzata alapvetően nem túl nagy (ezért a telék eleve kiesnek).

üdv.:
Birdie


 1. 2 hozzászólás a “Digitálisfotó kérdezz-felelek #138” bejegyzéshez

 2. Köszönöm a választ.
  Egy rövid elvi kérdés: a zoom objektívek kihuzata a számítás alapján változó. Ez a valóságban is igaz, vagy csak a számítás szerint?

  Üdv
  Péter

  Szabó Péter szólt hozzá 2014. feb. 20. napján 14:36-kor.

 3. Szerintem a valóságban is.

  Birdie szólt hozzá 2014. feb. 20. napján 14:41-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.