Digitálisfotó kérdezz-felelek #137

Kedves Birdie!

Szeretném a segítségedet kérni pár dologban. A „Jézuska” meglepett egy csodaszép NIKON COOLPIX P520-as fényképezőgéppel. Leírást ugyan sikerült letölteni hozzá, de néhány dolgot nem értek és még nem tudok, mivel nagy AMATŐR vagyok még a témában.
Szóval már sikerült pár jó képet csinálnom 🙂
Amiben nagyon elakadtam és a kérdésem lenne,az a következő: hogyan tudok jó képet csinálni mozgó témákról? pld. sporteseményekről, hancúrozó izgő-mozgó gyerkőcökről!? Milyen beállításokat használjak? Örülnék, ha ezt kicsit részletesebben megírnád nekem ! 🙂
Segítségedet előre is KÖSZÖNÖM! üdv. Anikó


Kedves Anikó!

Kezdőként mindenki hasonló cipőben jár, de kérdezni nem szégyen, sőt! 🙂 A kompakt fényképezőgépek egyik nagy problémája, hogy általában a fókusz rendszerük nem éppen túl fürge. Persze vannak e téren kirívóan jó gépek (lásd Panasonic és Sony egyes modelljei), de nagy átlagban a kompakt gépek autofókusza fél másodperc idő alatt állít élességet. Ez pedig a gyorsan mozgó csemeték vagy sportesemények alkalmával már túl sok idő lehet.
Ezt áthidalni egy remek trükkel lehet: a fotózás pillanata előtt már élességet állítunk oda, ahol várhatóan a témánk lesz majd, amikor az exponálásra sor kerül. Pl. egy felénk futó gyerek esetén előbb élességet állítunk a földre, kb 2-3 méterre, félig lenyomva tartjuk az exponáló gombot, megvárjuk, míg a gyermek a kiszemelt helyre ér, s ekkor nyomjuk le teljesen az exponáló gombot, s készítjük el a képet. Hasonló módszerrel lehet sportfotókat is készíteni.
Javasolt egyébként ilyen helyzetekben a sorozatfelvételt használni, s köszönhetően a Nikon Coolpix P520 gyors CMOS szenzorának, ebben ez a gép egyébként is remekel, a 7 kép/mp-nek elégnek kell lenni a legjobb pillanat kiválasztásához.

Javaslom emellett a rekesz-előválasztás mód alkalmazását, nem csak ekkor, hanem minden esetben. Nyitott rekesz esetén (F utáni szám kicsi) rövidebb expozíciós időkkel (nagy zársebességgel) dolgozhatunk, zártabb blende esetén (pl. F8) hosszabb expozíciós időnk, de több helyen éles képet kapunk.
Kis gyakorlás után biztosan menni fog!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük