Digitálisfotó kérdezz-felelek #136

2013. július 24. szerda – 10:02

Kedves Birdie!

Jelenleg egy Pentax K-x gépem van egy 18-55 és egy 55-300 objektívvel.

Megoldást keresek vadak fényképezésére elérhető áron, ha lehet a meglévő szerelésem szeretném kiegészíteni. Az már biztos, hogy teleobjektívre nincs pénzem és a telekonverterben is elbizonytalanodtam, mert az áráért már vehetek egy Fujifilm FinePix HS30 EXR gépet.
A zoomtávolság miatt kezdtem el bridge gépeket nézegetni. A fő cél, hogy az erdőbe, mezőn 100-200 méterről (pl. lesről) egy vadat minél szebben tudjak megörökíteni. Gondolom, hogy a nagy fényerő is feltétel, mert fény alig van az erdőben, főleg hajnalban és szürkületkor …

Ebben kérném a véleményedet, segítségedet, hogy megéri-e a Nikon P520-as? vagy a Canon PowerShot SX50 HS, vagy a Fujifilm FinePix SL1000? Vagy maradjak a Fuji FinePix HS25EXR-nél az árérték arány miatt? Laikusan én azt gondolom hogy a nagy zoomtávolság az elsődleges, de persze lehet, hogy ezt te másképen látod és azt mondod, hogy egy vad megörökítéséhez, már elég a 600-as zoom és más adatokra kellene odafigyelnem!?

Válaszodat előre is köszönöm:
Péter

Kedves Péter!

Érdeklődéssel olvastam kérdésed, s kissé meg is lepődtem, hogy DSLR tulajdonosként mégis kompakt gépek között keresgélsz.
A vadfotózás során nyilvánvalóan nem csak a gyújtótávolság lesz az egyetlen szempont, ami meghatározza a végső kép sikerességét, értékét. Sok múlik majd a fókusz sebességén és pontosságán is, hiszen ha nincs elég idő a gép és fókusz beállítására, akkor tizedmásodpercek is dönthetnek egy kép sorsáról.
A jó fényerő persze nem ártana, de az ultrazoomok ilyen tekintetben már szinte egykaptafások (többnyire f5,8-f/6 környékén van a végük). Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy egy DSLR kiválóan képes kompenzálni egy gyengébb fényerejű objektívet az érzékenység emelésével, amit egy kompakt nem feltétlenül tud megtenni. Erdő mélyén kézből 300 mm-rel fotózni ISO100-on esélytelen, még f/2,8-as objektívvel is. Az érzékenységet tehát emelni kell (vagy les, állvány, stb.). E téren a DSLR-ek sokkal jobbak, mint a kompaktok.
A végső képfeldolgozás is könnyebb egy DSLR RAW fájljával, mint egy kompaktéval, bár azt igazából nem tudom, hogy milyen szinten lennének feldolgozva a fotók.

Én azt hiszem, hogy a legjobb egy minőségibb teleobjektív lenne (Pentaxhoz sajnos kisebb a választék, de kis szerencsével egy 70-200-as összehozható f/2,8-as fényerővel 150-200e Ft-ból), plusz egy jó les, közel a vadak megszokott útvonalához.

A gigatelék nem minden esetben elegendőek egy jó fotóhoz!


 1. 4 hozzászólás a “Digitálisfotó kérdezz-felelek #136” bejegyzéshez

 2. Szia Péter!

  Nem szeretnék beleszólni,de nem pont azért szeretjük a Pentax-ot,hogy – ha hosszabb-rövidebb kutatás után is,de – nagyságrendileg olcsóbb,régi,széprajzú,jó fényerős -bár lehet csak manuál- telét is találhatsz rá? 🙂

  Üdv : Péter(2) 🙂

  Lévai Péter szólt hozzá 2013. Júl. 26. napján 10:43-kor.

 3. Szeretjük?
  Én nem szeretem, nekem tök közömbös hogy pentax, nikon, canon, vagy sony.
  Csak úgy látom, hogy a Pentaxhoz kevésbé van bőség obikból, még használtakból is.

  De lehet csak rossz helyeket néztem, viszont akkor tessék neki segíteni, hol jut hozzá álmai objektívéhez (talán csak a pixinfo aprót kerülik el a pentaxosok).

  Birdie szólt hozzá 2013. Júl. 26. napján 10:50-kor.

 4. 70-200 f2,8 tele lehet a megoldás szerintem is, a bridge gépek azok inkább csak játékszerek.
  Üdv.Csaba

  Bakó Csaba szólt hozzá 2013. aug. 6. napján 16:13-kor.

 5. A kompakt gépek nagy zoom átfogása főleg marketing trükk. Nagy tele állásnál csak jó fényviszonyok közt van esély elfogadható (nem jó!) képet csinálni.
  Erdei vadak fényképezéséhez szerintem még az is fontos, hogy az objektív manuális élesség állításra is képes legyen.
  Nincs dühítőbb, mint a becserkészett madár helyett az előtte lévő faágat állítja élesre az automatika.
  Na meg még iszonyú nagy türelem, és sok idő kell.

  Mist szólt hozzá 2013. dec. 1. napján 19:32-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.