Digitálisfotó kérdezz-felelek #136

Kedves Birdie!

Jelenleg egy Pentax K-x gépem van egy 18-55 és egy 55-300 objektívvel.

Megoldást keresek vadak fényképezésére elérhető áron, ha lehet a meglévő szerelésem szeretném kiegészíteni. Az már biztos, hogy teleobjektívre nincs pénzem és a telekonverterben is elbizonytalanodtam, mert az áráért már vehetek egy Fujifilm FinePix HS30 EXR gépet.
A zoomtávolság miatt kezdtem el bridge gépeket nézegetni. A fő cél, hogy az erdőbe, mezőn 100-200 méterről (pl. lesről) egy vadat minél szebben tudjak megörökíteni. Gondolom, hogy a nagy fényerő is feltétel, mert fény alig van az erdőben, főleg hajnalban és szürkületkor …

Ebben kérném a véleményedet, segítségedet, hogy megéri-e a Nikon P520-as? vagy a Canon PowerShot SX50 HS, vagy a Fujifilm FinePix SL1000? Vagy maradjak a Fuji FinePix HS25EXR-nél az árérték arány miatt? Laikusan én azt gondolom hogy a nagy zoomtávolság az elsődleges, de persze lehet, hogy ezt te másképen látod és azt mondod, hogy egy vad megörökítéséhez, már elég a 600-as zoom és más adatokra kellene odafigyelnem!?

Válaszodat előre is köszönöm:
Péter

Kedves Péter!

Érdeklődéssel olvastam kérdésed, s kissé meg is lepődtem, hogy DSLR tulajdonosként mégis kompakt gépek között keresgélsz.
A vadfotózás során nyilvánvalóan nem csak a gyújtótávolság lesz az egyetlen szempont, ami meghatározza a végső kép sikerességét, értékét. Sok múlik majd a fókusz sebességén és pontosságán is, hiszen ha nincs elég idő a gép és fókusz beállítására, akkor tizedmásodpercek is dönthetnek egy kép sorsáról.
A jó fényerő persze nem ártana, de az ultrazoomok ilyen tekintetben már szinte egykaptafások (többnyire f5,8-f/6 környékén van a végük). Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy egy DSLR kiválóan képes kompenzálni egy gyengébb fényerejű objektívet az érzékenység emelésével, amit egy kompakt nem feltétlenül tud megtenni. Erdő mélyén kézből 300 mm-rel fotózni ISO100-on esélytelen, még f/2,8-as objektívvel is. Az érzékenységet tehát emelni kell (vagy les, állvány, stb.). E téren a DSLR-ek sokkal jobbak, mint a kompaktok.
A végső képfeldolgozás is könnyebb egy DSLR RAW fájljával, mint egy kompaktéval, bár azt igazából nem tudom, hogy milyen szinten lennének feldolgozva a fotók.

Én azt hiszem, hogy a legjobb egy minőségibb teleobjektív lenne (Pentaxhoz sajnos kisebb a választék, de kis szerencsével egy 70-200-as összehozható f/2,8-as fényerővel 150-200e Ft-ból), plusz egy jó les, közel a vadak megszokott útvonalához.

A gigatelék nem minden esetben elegendőek egy jó fotóhoz!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz-felelek #136 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük