Digitálisfotó kérdezz-felelek #135

2013. május 12. vasárnap – 11:30

Kedves Birdie!

Kb. másfél éve vásároltam egy Nikon Coolpix P500
gépet. Imádok vele fotózni, de sajnos a beltérben készített képek (pl. nézőtérről a színpad – kb 7-8 méter távolság ) gyakran nem sikerülnek élesre.

Sajnos, a használati útmutató sem foglalkozik igazán a béltéri fotózással, ezért eléggé kűzdök.
Mivel amatőr vagyok, ezért a különböző spéci beállításokat nem ismerem.
Esetleg tudnál nekem segíteni, hogy mit, hogyan kellene állítanom a gépen? És hogyan fotózhatnék mozdulatról éles képeket? Pl. tánc

Előre is köszönöm.

Üdvözlettel:

Jan, az amatőr

Kedves Jan!

Ha beltérben, azaz kevés fényben fotózol, akkor két oka lehet az életlenségnek:
– az autofókusz rendszer működéséhez nincs elegendő fény (ezen túl sokat nem tudsz segíteni, max. gépcsere)
– a gép által használt érzékenység és ebből adódóan a zársebesség túl alacsony, ami azt eredményezi, hogy a képeden lévő emberek bemozdulnak, esetleg maga a gép is berázódik, ami elmosódottságot okoz. Ráadásul minél nagyobb gyújtótávolságot (zoomot) használsz, annál nagyobb zársebességre van szükség a berázásmentes képekhez.
Ha mozgó embereket fotózol, minimum 1/100 mp-es zársebességet érdemes használni, táncról még az 1/200 mp is elkél, illetve a berázásmentes képekért általában a gyújtótávolság reciprokát kellene választani (pl. 200mm ekv. gyújtótávolságnál 1/200 mp-et, bár az 1/100 mp is kitartható, ha a gépben van optikai vagy szenzor eltolás alapú stabilizáció. A P500-ban van optikai stab.).

Javaslatom: automatikus érzékenység, S üzemmód, min. 1/100 mp, táncnál 1/200-1/250 mp zársebesség.

Üdv.:
birdie


 1. 2 hozzászólás a “Digitálisfotó kérdezz-felelek #135” bejegyzéshez

 2. Szia!
  Fotó nyomtatót szeretnék vásárolni, persze olyat ami belefér a pénztárcám költségvetésébe is és persze a labor minőségét hozza, és a kidolgozás költsége sem sokkal haladja meg a laborálási díjakat. Talán te találkoztál már ilyen nyomtatóval.
  Köszönök minden segítséget.

  Üdvözlettel

  Gál Imre

  Gál Imre szólt hozzá 2013. jún. 18. napján 13:39-kor.


 3. Szia!

  Sajnos nem tudom mi fér bele a pénztárcád költségvetésébe, de a laborálási díjaknál biztosan drágább lesz az otthoni nyomtatás, kivéve abban az esetben, hogy ha jó áron tudod beszerezni a festéket.
  A legszebb nyomatokat eddig én az Epson nyomtatóktól láttam. Érdemes szétnézni most az újak között, mert bár kicsit drágábbak a gépek, a nyomtatási költségeken ügyesen faragtak.
  De hogy pontosan mennyire jön ki egy 10×15-ös nyomat, azt én nem tudom megmondani, ahhoz olyan kell, aki használja is sokat.

  (bocsi a kései válaszért, eléggé be voltam havazva, most is csak épp tesztgépet várok, hogy megérkezzen, aztán ismét a rohanás 🙂 )

  Birdie szólt hozzá 2013. Júl. 5. napján 13:03-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.