Sony Alpha NEX-F3 – a kakukktojás?

A Fujifilm FinePix HS30EXR után felüdülés volt egy nagy szenzoros gépet kapni. Nyilván ennek az is az oka, hogy a HS30EXR előtt a Nikon D600-zal dolgoztam, ami magasra tette a lécet. A Fuji modellje ráadásul egyébként sem a kiváló részletgazdagságú képéről híres. Itt van hát a Sony Alpha NEX sorozat egyik legújabb tagja, a NEX-F3.

A NEX-5N képességeire hajazó, de a NEX-3 utódjaként szánt NEX-F3 első körben nagyon megtetszett.
Hála a jó tervezőknek, elhagyták a NEX-5N idegesítő állvány csatlakozását, mely annyira vékonyra és keskenyre sikerült (vélhetően a tömegcsökkentés érdekében), hogy emiatt komoly állványtalpon is billeg a gép.
Ugyanúgy feleslegesnek éreztem a túlzottan kis magasságra összepréselt vázat, amelyet szintén elfelejthetünk a NEX-F3-nál, ezt a gépet ugyanis nem a „mindenáron a legkisebbet” elv alapján készítették, ezt a masinát már kényelmesen meg lehet fogni, s egy átlag optikával sem úgy néz ki, mint egy optika mögé hegesztett CMOS szenzor – no persze kis túlzással.

A NEX-F3 képességei javarészét a NEX-5N-től örököl(het)te, ilyen pl. a 16 Mpixeles szenzor, a FullHD videózás lehetősége, az optikai hibák korrekciója. Nem került át viszont az érintésérzékeny LCD, a sorozat sebesség sem annyira gyors, mint a NEX-5N-nél, valamint az érzékenység is magasabbról, ISO200-tól indul.
A NEX-3-ból viszont megmaradt a beépített vaku. Újdonság azonban a teljesen felhajtható LCD, amely így önportrék készítésében segít.

Ezek (meg még pár apróság) miatt úgy érezni, hogy a NEX-F3 igazából egyfajta kissé lebutított NEX-5N. Emiatt joggal gondolhatnánk, hogy ára is kedvezőbb, ha a NEX-5N 150e Ft-os árát nézzük, akkor úgy érzem, hogy a NEX-F3 cirka 120-130e Ft körül lenne reális.
Ez azonban nem így van, a NEX-F3 jelenleg 185e Ft (ugyanott, ahol 150e-ért van NEX-5N). Persze ráfoghatjuk, hogy a NEX-5N korábbi beszerzésű, s a Forint árfolyam nem kedvez a NEX-F3-nak, de ez csak részben lehet igaz, ugyanis külföldön is közel ugyanannyiba kerül a NEX-F3, mint a NEX-5N.
Így viszont nem teljesen világos, hogy kiknek is szánja a Sony ezt a gépet. Csak azoknak, akik nem szeretik a NEX-5N kis méretét, vagy akik mindenáron önportrézni szeretnének? Mert igazság szerint semmi más előnye nincs a NEX-5N-nel szemben, így ha nem ezért, akkor semmi másért nincs értelme ugyanannyi pénzért butább gépet vásárolni.

Mindenesetre a képminőség hasonlóan jó, mint a NEX-5N-nél, de ez talán nem is meglepő.
Jövő hét végéig még van időm kitalálni, hogy vajon miért is ennyi az ára ennek a fényképezőgépnek, amennyi (itthon 18-55mm-es kitobjektívvel 185e Ft!!!).

Pár kép a Sony Alpha NEX-F3-mal és egy Sony 50mm f/1,8 objektívvel (feldolgozott képek, nem a gép saját JPEG képei):

S végül az elkészült és megjelent Sony Alpha NEX-F3 teszt.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Sony Alpha NEX-F3 – a kakukktojás? bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük