Meglógtam a Mark III-mal
avagy egy hétvége a Canon EOS-5D Mark III-mal

Különleges hétvégém lesz most, az egyszer biztos. A Canon legfrissebb fullframe szenzoros gépe vendégeskedik itt pár napot.

Igaz, csak béta állapotú, így csak preview bemutató lesz belőle, s képet készíteni sem szabad, de már az is élmény, amikor kiderülnek olyan apróságok, mint pl. a csoportosítható fókuszpontok, vagy a portré állásnál és a tájkép állásnál külön regisztrálható fókuszmező, mely a gép elfordítására automatikusan vált. S még bőven akad meglepetés.

Rettentő kíváncsi lennék a gép képminőségére nagy érzékenységnél, de hát sajnos ha nem engedik, akkor mi ennek megfelelően szót fogadunk.

A menüt egyébként rendesen átszabták, ahogy azt már a sajtóbemutatón is láthattuk. Az új, EOS 1Dx struktúráját követő menürendszer szerintem átláthatóbb lett. A Custom Function beállítások is sokkal bőbeszédűbbek, igaz, néhol még a teljes szöveg nem fér ki. Ilyen esetekben előfordul, hogy több képernyős súgóban ismerteti a gép a beállítás részleteit.

Apropó képernyő. A hátsó LCD kissé nagyobb lett, ami elsődlegesen az oldalarányában érhető tetten. A felbontása ennek megfelelően minimálisan nőtt, de ez a szubpixelméreteket nem változtatta meg. A felbontás továbbra is remek. Egy dolog ötlött csak a fejembe: vajon miért nem OLED? 1 millás gépre talán ráférne az is. Vagy talán a gép élettartama alatt az OLED már nem versenyképes az LCD-vel? Nem tudjuk.

A kezelés egyébként jelentősen megváltozott. Az 5D Mark II tulajok nem biztos, hogy örülnek ennek, hiszen váltáskor egy kicsit szokatlan lesz a masina új gombelosztása, ami egyébként annyira nem új, mert javarészt az EOS-7D-ét követi.

No szóval nem is nyújtom tovább a dolgot, mert neki kellene már esnem a cikknek, hogy hétfőn megjelenhessen.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük