Gyors LED teszt E14 foglalatra

Pár napja megadta magát a kompakt spirál fénycsövünk az étkező függesztékében, ráadásul pár héttel ezelőtt a spejz fénycsöve ment ki. A kicsit sűrű meghibásodások miatt elkezdtem LED-ben gondolkozni… Gyorsteszt és tapasztalatok.

Mivel már rendelkezünk jópár LED-es fényforrással, melyekről eddig csak pozitívan tudok nyilatkozni, belevágtam hát az új LED projektbe.

Tudni kell, hogy a függesztéknek maratott üveg búrája van, ami miatt fontos a szép fényeloszlás, nem úgy, mint egy szpot fénysugárzó esetében. Ez a kritérium viszont azoknál a LED lámpáknál, ahol nincs igazi matt búra, nem fog teljesülni.
A másik fontos szempont a fényerő, amely persze kardinális kérdés is lehetne, de esetünkben annyira nem fontos, mivel ez a lámpa inkább afféle állandó használatú (ha beesteledik, felkapcsoljuk, s addig világít, míg le nem fekszünk), s ráadásul három ágú, így ha szükséges, tudunk még fényt adni.
A GE spirál kompakt fénycsöve 12W-os volt, amely 700 lumen fényáramot adott. Ez bőven meg is felelt, s a napi 5-8 órás üzemidő mellett a gyártó által megadott 8.000 óra élettartamnál mi legalább 3 év működést vártunk volna el. Nos, ezzel szemben 1 év 1 hónaposan adta meg magát (éljen az 1 éves garancia).

Második lehetőségünk a fürdőszobai lámpákban már sikeresen alkalmazott 3,5W-os kukorica LED, amely egyik forgalmazó adatlapja szerint 210 lumen fényáramú. A fürdőszoba tükör melletti négy darab LED nagyon szépen teszi a dolgát, tökéletes fényerőt ad, több nem is kell.
Persze egy darab negyed annyi fényt ad, ami így már kicsit kevésnek tűnik, így étkezéshez nem elég, max. állandó fénynek az élettérhez. Azért jobb lenne, ha egy csöppet több fényt adna.

Így hát elkezdtem körbenézni a neten, találtam is kukorica LED-et is, de van újabb fajta gyertya formájú, különleges fényvezető idommal. Teljesítmény felvétele 3, 6 és 9W típustól függően, fényárama pedig rendre 180, 400 és 600 lumen. Áruk sem vészes, 1600-2600 Ft közötti az egyik webáruházban, a garancia itt viszont csak 6 hónap. Nyilvánvaló, hogy a 3W-os is nem jöhetne szóba, de a 6 és 9W-os esélyes.

Bementem hát a helyi kedvenc villanyos boltba, s kérdeztem, van-é nekik ilyesmi.
Nos, egy 4,5W-os körte LED akadt éppen, de az ára egy picit borsosabb, mint amire számítottam. 4800 Ft. (A 3,5W-os 1700 körüli).
Pechükre nem volt nálam ennyi pénz, s a kártyám is elapadt, így csak szállítóra hoztam el.

Itthon berakva viszont azt látom, hogy gyengébb a fénye, mint amit elvárnék.
Így hát gyorsan kipróbáltam a másik LED-et, a 3,5″-os kukoricát. Meglepődve tapasztaltam, hogy mintha erősebb fénye lenne.
De akkor nézzük tudományosabban, előkaptam a fényképezőgépet, beállítottam manuális expozícióra és végigfotóztam a fénycsövet, 3,5W-os kukorica LED-et és a 4,5W-os új körte LED-et.

Nézzük, íme a versenyzők:

S akkor egyenként.
GE 12W melegfehér fénycső:

Kínai 3,5W noname kukorica LED (24 db SMD LED-ből):

Kínai 4,5W noname körte LED (ami talán kevésbé látszik a képen, hogy a négy nyúlván mindegyikén kívül is és belül is 1-1 SMD LED található, amelyek így egyenként elvileg 0,565W-osak):

A fényáram teszthez az asztalra helyeztem egy lapot, melyet a fényképezőgéppel manuális módban fotóztam le, vagyis az egyes fényforrások között nem változtak az expozíciós értékek. Persze a fényképezőgép rögzített érzékenysége és dinamika tartománya miatt a hatás sokkal erősebb, mint ahogyan azt szabad szemmel látjuk, de arra tökéletes a módszer, hogy meghatározzuk, melyik fényforrás lesz a világosabb.
Az első kép a 12W-os fénycsővel készült (nem a rosszal, hanem egy jó példánnyal):

Ha ezt a világosságot el lehetne érni LED-del, az maga lenne a tökély, pláne ha a LED tényleg kibírna mondjuk 5 évet 😉

Következik a 3,5W-os kukorica LED:


Szemlátomást gyengébb a fénye, minta 12W-os fénycsőnek, ez az, amire azt mondtam, hogy jobb lenne, ha több fény lenne.
Akkor hát nézzük a papíron 28%-kal nagyobb energiafelvételű gyertya LED-et:

Ugye, hogy gyengébb? Elkeserítő.

Most pedig a fényeloszlás következik a függeszték búráját lefotózva (itt a fehéregyensúlyt rögzítettem, hogy kijöjjenek a színbeli eltérések, az expozíció viszont adaptált a megvilágítás különböző erősségéhez).
Fénycső:

Ugye milyen szép egyenletes? Jó ránézni! Ilyen volt eddig és valami hasonlót szeretnék.

Jöjjön most a 3,5W-os kínai kukorica LED:

Nos, ez már nem olyan szép (emiatt lett egyébként fénycső beépítve és nem LED, mert már eleve nem tetszett, hogy csíkos, meg ugye a fényteljesítmény sem tűnt elégnek már akkor sem, amikor a fürdőszobai LED-eket beszereztük).
Végső esetben azért el lehetne viselni, de nem olyan esztétikus. Egyrészt a felső részre már nem jut fény, másrészt enyhén csíkozódott, ahogy a LED búrája töri a fényt.

Most pedig jöjjön a 4,5W-os gyertya búrás LED:

Szerintem az összes közül ez a legrosszabb.
A felső részre mégannyi fény sem jut, mint az előző változatnál, ráadásul dupla árnyékcsík fut végig rajta, emellett a teljes felület is nagyon árnyékos, kifejezetten rossz hatást kelt.

A hab a tortán, hogy a 4,5W-os LED működés közben igen forróra melegszik, bár ennek az élettartamra nem biztos, hogy negatív hatása van, mert a hűtőborda pont a meleg elvezetésére szolgál.
Ami viszont nagyon gyanús, hogy 4,5W ennyire nem fűthet.
Szerencsére épp nálam vendégeskedik a geeks.hu által használt fogyasztás mérő (amit most egyébként egy párátlanító fogyasztásmérésére használok), így meg tudtam mérni az egyes fényforrások teljesítmény felvételét.
A 4,5W-os új körte LED kivételével mindegyik hozta a gyári értéket, ez azonban 6W-ot vett fel. Az a 1,5W persze jelentéktelen, de ok lehet arra, hogy jobban melegedjen, mint kellene (no és persze a hatékonyság azért már messze nem olyan jó, hiszen kb. olyan fényereje van, mint egy 8W-os fénycsőnek, szóval elég gáz…

A sztori legviccesebb dolga egyébként az, hogy kiderült, hogy a rossz fénycső csak abban az egy függesztékben rendetlenkedik néha vibrál és ki-ki kapcsol), a tőle jobbra lévőben ugyan lassan kapcsol be, de utána folyamatosan világít, míg a másikból áttett fénycső a középsőben működik jól.

Úgyhogy a végeredmény az, hogy visszaviszem a 4,5W-os LED-et és alszunk még erre pár hónapot, aztán próbálok valami másfélét, ami mondjuk hatékony is 🙂

Konklúzió:
nem kell mindent elhinni, amit egy papírdobozra ráírnak 🙂

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Gyors LED teszt E14 foglalatra bejegyzéshez

 1. BogTam mondta:

  Kedves Birdie!

  Elolvasva a posztot gondoltam “kibickedek” egy sort: ha a régi – energiazabáló – izzókat akarod lecserélni LED-re, akkor – ha nem veszed tolakodásnak, mert esküszöm nem vagyok anyagilag érdekelt a dologban 😀 – ezt javasolnám Neked:

  <censored :P>

  Én eddig 2X rendeltem tőlük, és maximálisan elégedett vagyok mind a hozzáállással, mind a szaktudásukkal.

  Teljesen laikusként futottam neki a vásárlásnak, de olyan szinten segítettek, hogy elküldtem nekik a lakás szobáinak alaprajzát, a lámpatestek elhelyezkedését, és az égők típusát is megadva, és javasolták, hogy mit mire cseréljek (és messze nem a legdrágább termékeiket ajánlották).

  Én elfogult vagyok mondjuk a LED-technikával kapcsolatban, a legfontosabb szempont mondjuk a villanyszámla megfogása volt. Első körben a nappali világítását cseréltük le. Ez úgy néz ki, hogy 6 db 1-es falikarú szpot van a falon, és egy 3-as a mennyezeten, ez ugye 9 szpotégő. Darabja 35W-os volt, ezeket cseréltük le úgy, hogy először a 6 falikarban lévőket, asszem 2.4 W-ra (ha érdekelnek a pontos technikai paraméterek a mit mire kapcsán, jelezd, és megírom szívesen azt is). Az eredmény: a 6 led-es szpot ára (2011 december elejei ár) volt ca 16.000.-Ft, és 2012. augusztusáig (tehát nem egész 9 hónap) majdnem visszahozták az árukat (emlékeim szerint olyan 14.000.-Ft körül spóroltunk. Nem olcsó mulatság, de ha “apránként” cseréli az ember a lakás összes égőjét, olyan 1-2 év alatt visszahozzák az árukat, és onnan már csak spórolsz velük. Az üzemidejük pedig olyan 30-40.000 óránál kezdődik.

  A lényeg: én mindenképpen a cserére biztatlak, persze bizonyos kompromisszumokat kell kötni. Nekünk kb 1 hét volt, mire megszoktuk a melegfényű led-et a korábbi szpothoz képest, mert utóbbi gyakorlatilag SÁRGA fényű volt, a led meg TÉNYLEG fehér, és hiába melegfehér, akkor is jelentősen eltérő a fény “színe” a korábbihoz képest.

  Bocs, ha hosszúra nyúlt 🙂

 2. Birdie mondta:

  Tamás:

  Köszi, gyakorlatilag a legtöbb helyen LED van (ott is, ahová nem azt terveztem, mert kicsi a használati idő), de vannak helyek, ahová a LED sajnos még nem elég.
  Ilyen az említett függeszték.
  Íme:
  http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/1696/lampa-wiszaca-massive-36236-17-10.jpg

  Egyszerűen nincs elég fényerő még egy LED-ben a 360 fokos fényszóráshoz.
  A csillárban LED van, de az 9 foglalatos, szóval elég a 9×3,4W kukorica LED. Bár valahogy a szpotokat jobban kedveljük, sokkal természetesebb hatást ad, így a csillár ritkán van felkapcsolva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük