Előmikulás a Nikontól

Akár a Mikulás is hozhatta volna a Nikon kis csomagocskáját, bár ahhoz egy picit sietett. Mindenesetre szép kis pakk várt rám tegnap.

Nem kevesebb, mint négy cikkre való termék érkezett tegnap a Nikontól.
Nikon_1_J2_V2_800d

Egy Nikon 1 J2 tükör nélküli cserélhető objektíves gép, ami igazából első ránézésre semmiben sem különbözik a J1-től (max. a kreatív módok elérése változott). Tesztképek alapján a zajszűrés is igen hasonló.

Egy Nikon 1 V2, amely nagyobb felbontású szenzorral készül, mint elődje a 10 Mpixeles 1 V1. A V2-be 14 Mpixeles CMOS érzékelő került, amelynek alapérzékenysége ISO160. Van már beépített vaku is, valamint teljesen megváltozott a külső is. Jó kis gép ez, bár még mindig megvannak a gyerekbetegségei, mint pl. a gyatra digitális nagyítás kézi élességállításkor.

Valahogy elszoktam én ezektől a Nikon 1-ektől, pedig emlékeimben úgy élt ez a rendszer, mint egyik kedvenc MILC. Úgy tűnik azonban, hogy az Olympus és a Panasonic egy picit lehagyta a Nikont, mert most inkább fanyalgós kedvem lett a V2-től és a J2-től. Olyan – számomra – alapvető funkciók hiányoznak, mint expozíció sorozat, normális kézi élességállítás, szabvány vakupapucs, stb. Utóbbi hiánya miatt igazából lehetetlen normál külső vakut használni, pedig érkezett egy Dörr hordozható stúdióvaku is, de így a Nikon 1-gyel nem tudjuk működésre bírni (s rádiós kioldó sem alkalmazható). Aztán persze lehetne még beszélni arról, hogy miért nincs 1/3 Fé-enként állítható érzékenység egy ilyen árú (850 euro) gépnél, miért nem lehet megnézni a készült képeken a kiégett, uram bocsá’ bebukott részeket, s miért nincs pl. elektronikus vízszintező sem?
Úgy érzem, hogy a Nikon egy picit mintha elbambult, elpunnyadt volna, mert az rendben van, hogy az első szériás 1 V1-ből, 1 J1-ből hiányoznak funkciók, vagy nem úgy működnek, ahogy kellene (kézi élességállítás), de hogy ezt bő egy év után a második szériában sem javítják, az azért meglepő, de egyben kínos is.

Összességében tehát úgy érzem, hogy még a 600 eurós Olympus PEN Mini E-PM2 is bőven lehagyja szolgáltatásokban, mind a J2-t, mind a V2-t. Bár igazság szerint a V2-t inkább a Panasonic DMC-GH3-mal kellene összevetni hasonló külalakja miatt, ami persze már 1200 euró alatt nem kapható meg (okosabb is sokkal, mint a V2 😛 ).

S ezen kívül jött még egy 10-100mm-es videózásra kihegyezett (tehát motoros zoomos) ultrazoom (ami már az 1 V1-gyel egyidőben jelent meg, csak sokáig béta állapotú volt csak), illetve az új 18,5mm f/1,8, ami egy kisfilmes 50 mm-es optika látószögét adja.

Idei utolsó tesztem tehát izgalmas lesz, de nem csak az új gép és új objektív miatt, hanem azért is, hogy az időjárás lesz-e annyira kegyes hozzám, hogy pár napsütéses órát azért becsúsztat majd a havazást is ígérő hideg téli felhős napok közé.
Első tesztfotózós napom azzal indult, hogy jól elaludtam 😛
Szerencsére nem késtem le a súrlófényt, az 1 V2 akkuja azonban a teszttúra felénél lemerült, így kénytelen voltam hazajönni.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük