Olympus SZ-20, mint 20-as méretű szappantartó

Már megint egy szappantartó, kezdhetném elégedetlenkedve. Pedig az EOS-600D után már érezhető felemelkedést véltem felfedezni 🙂 De persze semmi baj, végülis mindegy milyen gép van a kezemben, ebben meg legalább van 300 mm-es tele is 🙂

Kicsit megkésve írom ezt a bejegyzést, mivel a gépet még múlt héten csütörtökön hoztam el. Aznap viszont már annyira fáradt voltam – egy hobbi vakuszettet is kipróbáltam -, hogy este már nem volt erőm megírni a gyors beszámolót.
Pénteken reggel meg irány a Balaton, várt a kerítésfestés 🙂

Hétfőn azért már sikerült egy kis időt is szakítani valamiféle fotózásra, Melivel elsétáltunk a közeli tóhoz. Élvezte nagyon a túrát, gyűjtötte a botokat, madártollakat… Amit nem akart gyűjteni, az a kullancs. Pedig egy akkorát találtam a nadrágja szárán, amilyet még én se nagyon láttam. Mármint olyan nagy volt. Akkor gyorsan átnéztem karját, lábát, de nem volt alatta bemászva egy sem. Onnantól viszont inkább a kevésbé füves területeket preferáltuk.

Remek hely ez egyébként, ha lenne türelmem, meg felszerelésem, meg elszántságom, kiváló természetfotókat lehetne ott lőni, van jópár kócsag, meg káró katonát is látni véltem. De elég messze, bent a tó közepe táján. Szóval partról esélytelen.

No rátérve az SZ-20-ra. Nem egy komoly masina, ez is a belépőszintő nagy zoomosok egyik tagja, mint az SP-610UZ. A két gép között azonban elég komoly különbség van. Míg az SP-610UZ azt ultrazoomok közé sorolható, ennek megfelelően méretesebb is, s zoomja is nagyobb, az SZ-20 az utazózoomok csoportjába tartozik, ahol a kisebb méret a fontosabb, s itt meg is elégedtek a 12,5×-es zoommal (létreik nagyobb zoommal is Olympus utazózoom, a 24×-es zoomos SZ-30).

Képességieben javarészt az SP-610UZ juthat eszünkbe, nincs manuális fehéregyensúly beszabályozás, csak programozott módok, nincs rekesz az optikában, csak ND szűrő. Van viszont FullHD videó, meg Smart Panorama aminél elég csak körbeforgatni a gépet, a többit a masina megoldja. Persze itt a teljes automatika miatt azért nem lesz olyan tökéletes a kép, mint állványról, precízen képenként elkészítve, majd utólag összerakva. Hja míg el nem felejtem: videófelvétel során használható az optikai zoom is, s sztereó a hangfelvétel. Ja és mágikus szűrők is alkalmazhatók videózáskor is (hurrá-hurrá!).

Egyébként összességében nem rossz gép ez, bár tény, hogy 70e Ft körül már lehet komolyabbakat is kapni, pl. a Canon PowerShot SX szériából. Aki viszont nem igényli a kézi beállítási lehetőségeket, jól járhat az SZ-30-szal is, mert kiváló makróképessége van. Egy dolog bánt: nem lehet mozgatni a fókuszpontot, ami makrózásnál azért elég áldásos lenne. AF tracking van, de aki próbálta, tudja, hogy ennek használhatósága azért eléggé korlátozott.

A 24-300 mm-es objektívvel megáldott kis SZ-20-as képei erősen túlélesítettek, ennek ellenére azt mondom, hogy szükséges még rajta az utómunka. Ez persze nem az élesítést vagy zajszűrést jelenti…

A Balatonon készült képek, 3:2-re vágva (kivéve a hattyús kép, abban jelentős crop is van), hangulatra utómunkázva:







Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük