NAV, azaz Nagyon Alád Vágunk
de ferdíthetjük úgy is, hogy Neméppen Agyas Vonal

Történt egyszer, hogy a FIDESZ úgy döntött, ráteszik a kezüket a nyugdíjpénzekre. Ennek folyománya volt, hogy megváltoztatták a nyugdíjjárulék befizetésének számlaszámát. Én meg szépen nem figyeltem és az októberi (vagy novemberi?) járulék még a régi számlaszámra ment. Februári adóbevallásnál hívta fel rá a figyelmem a könyvelőm, hogy egyik számlán túlfizetés van, másikon hiány. No de sebaj, majd átvezettetjük. Aha, ahogy azt mi elképzeltük…

Szóval elkészült az átvezetési kérelem, megcímezve NAV-nak, elküldve feléjük. Lényege: a túlfizetéssel bíró számláról helyezzék át a másik számlára a hiányzó összeget (összeg megadva).
Pár hét múlva jött egy levél a NAV-tól (ilyenkor mindig görcsbe rándul a gyomrom 😛 ).
Kibontom, elolvasom, anyázok.

Határozatban közölték, hogy mivel nem áll rendelkezésre a forrás számlán megfelelő összeg, így az átvezetésre nincs mód. A számlán jelenleg 0 Ft átvezethető tétel van.

Mi az anyád van? 0 Ft? Hát hooogyne.
A dolog csak azért érdekes, mert a könyvelő az APEH-től (bocs, NAV-tól) lekérdezett egyenlegek alapján dolgozott. Szóval akkor most mi is van?
De no para, könyvelő megnyugtatott, hogy majd elintézi, telefonál ügyintézőnek és megoldják.

Ez volt egy hete.
Időközben megérkezett a visszaigényelt SZJA. MÁK többet vont le, mint amennyit valóban adózni kell, ez minden hülye évben így van, mivel csak 2 napot tanítok suliban, bőven az első sávba kerülök, de ők akármit csinálok, mindig a felsőbb sáv alapján vonnak adóelőeleget. Persze arról csak álmodozhatok, hogy az általuk használt pénzem után kamatot is kapjak, de ha én nem fizetnék, rögtön ketyegne az óra és számolnák a kamatokat 😛 Kettős mérce? 😛
Nézem az összeget, nahát, ez mintha kevesebb lenne, mint amire emlékszem. Mindegy, majd megnézzük…

Tegnap viszont jött egy újabb levél a NAV-tól. Átvettem, kibontom, elolvasom.
Nem hiszitek el! Tájokoztatnak benne, hogy az SZJA visszatérítés összegéből köztartozás miatt X összeget visszatartanak. A köztartozás X értéke jelen esetben a járulék számlán lévő hiánnyal egyezik meg (ami gyakorlatilag a régebbi számlán túlfizetésként van jelen). S egyben tájékoztattak, hogy a hiányt kiegyenlítették.

Na most akkor mi is van? A túlfizetéses számláról nem tudnak átvezetni, de a visszajáró SZJA-ból igen?
De akkor mi lesz a túlfizetésemmel?

Telefon megint a könyvelőnek, ő tovább telefonálgat.
Majd 2 óra múlva tájékoztat a végeredményről:

– átvezetni csak olyan számlára lehet, ahol nincs hátralék/tartozás (ezt a NAV-os ügyintéző állította). No most hogy ennek mi a fene értelme van, azt nem tudom.
– az SZJA visszatérítés az pluszként szerepel, így abból rendezhető a hátralék (miért, a régebbi számlán lévő túlfizetés az nem pluszként szerepel?).
– a régi számlás túlfizetést majd átvezethetjük az új járulék számlára (hiszen most már nincs hátralék – logikus, nem? 😀 )
– az új számlán emiatt túlfizetés lesz, de ezt a következő havi járulékfizetések során kompenzálhatjuk nemfizetéssel.

Na erre most már csak egyet tudok mondani:
Azt a dunaparti sétány legmagasabb fűzfájának kopasz tetejében füttyögő kékpatinás rézkomplex úrangyalát az árok szélén föl s alá sétálva dolgozó édes jó anyjának,hogy az a másnapos cserebogár kitinpáncélján fényesített f*szú penészes szarvú ördög készítsen neki panírozott forró lúdfosból hamburgert! Hogy a villamos szabna rá rövidnadrágot annak az eszement ökörnek, aki ezt így kitalálta!

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) NAV, azaz Nagyon Alád Vágunk
de ferdíthetjük úgy is, hogy Neméppen Agyas Vonal
bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük