Holdfogyatkozás fotózás

2011. június 18. szombat – 14:19

Nyilván elkéstem a témával is, meg a fotóval is, de azért jobb később mint soha, tíz év múlva még lehet, hogy valakit érdekel is 😀

Mint sok más embert, engem is érdekelt a holdfogyatkozás, noha már láttam sokat, az idei pont jókor jött: kékóra kelős közepén. Ez kiváló alkalom arra, hogy érdekesebb holdfogyatkozásos képek készüljenek.

Amire holdfogyatkozás fotózásakor érdemes figyelni:
– lehetőleg ne csak a Hold szerepeljen a képen, próbáljunk előteret is a képre csempészni (pl. a táj egy része, vagy fák ágai, esetleg épületek: érdekes elvegyülését adja majd a természetnek és az ember alkotta mesterséges környezetnek)
– a záridőre figyeljünk, a Hold kering a Föld körül. 100 mm-es gyújtótávolságig bezárólag max. 2 mp még használható. Nagyobb teléknél az 1 mp is sok lehet, ennyi idő alatt a Hold már elmozdul a képen, bemozdulásos életlenséget okozva.
– a fehéregyensúlyt felhősre érdemes állítani, de aki tud, használjon RAW formátumot.
– a gépet mindenképpen helyezzük állványra, s az önkioldón vagy távkioldón kívül DSLR gépnél aktiváljuk a tükör felcsapás funkciót is, hogy lehetőség szerint minimális legyen a berázódás (MLU – Mirror Lock Up).

Már a fotózás előtt érdemes körbejárni a lehetőségeinket és megkeresni azt a helyet, ahonnan a legjobb képeket készíthetjük, ne akkor kelljen kapkodni, amikor már esetleg késő – bár tegyük hozzá, szerencsére a holdfogyatkozás időben sokkal hosszabb, mint a napfogyatkozások.

Jóllehet, a lenti kép nem éppen bővelkedik kreativitásban, de valamelyest talán érzékelteti, hogy nem minden esetben a nagy zoomos, jó nagy gyújtótávolságú, középre helyezett fogyatkozó Hold adja a legmutatósabb fotót.


 1. 5 hozzászólás a “Holdfogyatkozás fotózás” bejegyzéshez

 2. jobb késöbb, mint soha, esetleg tippnek a végére írhatnád, hogy lehet fotosoppban ilyen színű-kinézetű holdat csinálni, ha valakinek most jutna eszébe majd hasonlót lőni 😀

  mice007 szólt hozzá 2011. jún. 18. napján 14:31-kor.

 3. LOL 😀

  Birdie szólt hozzá 2011. jún. 18. napján 14:39-kor.

 4. Aki “jó helyen lakik” az helyzeti előnyben van. És erre mondják hogy minden rosszban van valami jó 🙂

  Zsoltika szólt hozzá 2011. jún. 19. napján 20:54-kor.

 5. Lőttem néhány használhatatlanul elmosódott képet: ISO200; állvány; előzetes tükörfelcsapás; manuális éleségállítás; 300mmekv. tele; …
  Eszembe nem jutott, hogy az 5-10 másodperc sok a Hold fotózáshoz mert elmozdul. Megint tanultam valamit, Köszi:)

  pistik100d szólt hozzá 2011. jún. 20. napján 09:02-kor.

 6. Zsóti: na igen, legalább ez az egy előnye megvolt. Még a nyári zivatarokat várom nagyon 😉

  Pistik100d: Akkor már megérte bepötyögnöm, örülök, hogy tudtam újat mondani.

  Birdie szólt hozzá 2011. jún. 21. napján 09:21-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.