Holdfogyatkozás fotózás

Nyilván elkéstem a témával is, meg a fotóval is, de azért jobb később mint soha, tíz év múlva még lehet, hogy valakit érdekel is 😀

Mint sok más embert, engem is érdekelt a holdfogyatkozás, noha már láttam sokat, az idei pont jókor jött: kékóra kelős közepén. Ez kiváló alkalom arra, hogy érdekesebb holdfogyatkozásos képek készüljenek.

Amire holdfogyatkozás fotózásakor érdemes figyelni:
– lehetőleg ne csak a Hold szerepeljen a képen, próbáljunk előteret is a képre csempészni (pl. a táj egy része, vagy fák ágai, esetleg épületek: érdekes elvegyülését adja majd a természetnek és az ember alkotta mesterséges környezetnek)
– a záridőre figyeljünk, a Hold kering a Föld körül. 100 mm-es gyújtótávolságig bezárólag max. 2 mp még használható. Nagyobb teléknél az 1 mp is sok lehet, ennyi idő alatt a Hold már elmozdul a képen, bemozdulásos életlenséget okozva.
– a fehéregyensúlyt felhősre érdemes állítani, de aki tud, használjon RAW formátumot.
– a gépet mindenképpen helyezzük állványra, s az önkioldón vagy távkioldón kívül DSLR gépnél aktiváljuk a tükör felcsapás funkciót is, hogy lehetőség szerint minimális legyen a berázódás (MLU – Mirror Lock Up).

Már a fotózás előtt érdemes körbejárni a lehetőségeinket és megkeresni azt a helyet, ahonnan a legjobb képeket készíthetjük, ne akkor kelljen kapkodni, amikor már esetleg késő – bár tegyük hozzá, szerencsére a holdfogyatkozás időben sokkal hosszabb, mint a napfogyatkozások.

Jóllehet, a lenti kép nem éppen bővelkedik kreativitásban, de valamelyest talán érzékelteti, hogy nem minden esetben a nagy zoomos, jó nagy gyújtótávolságú, középre helyezett fogyatkozó Hold adja a legmutatósabb fotót.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Holdfogyatkozás fotózás bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük