Facebook oldalak – ahol már semmi se számít :D

2011. július 13. szerda – 22:52

Manapság egyre népszerűbbek a lájkolós fészbuk játékok, aminek egyetlen célja, hogy minél több követőt szerezzenek, akik aztán tovább lájkolhatják és megoszthatják a kirakott tartalmat. Nyilván van valami minimális nyeremény, ami aztán vagy jó, vagy nem. Legutóbb épp egy fotós “ismerős” kampányolt. Néhány ötlet, hogyan lenne érdemes!

Nem írnék nevet, mert nem az a lényeg. Nem a lejáratás a cél. Csak az okulás.
Alapvetően a dolog logikáját kell(ene) megérteni. Mármint a facebook oldalak logikáját. Ugyanis könnyen zsákutcába lehet kerülni.
Félreértés ne essék, nem vagyok sem önjelölt facebook guru, sem diplomás marketing menedzser, csupán saját meglátásaim szeretném leírni, mely szerint mit érdemes és mit nem.

Alapfelállás a következő: Van egy fotós, aki elkészítette saját facebook oldalát.
Amit első körben rögtön hibázott: nem a legjobb képeit töltötte fel (bár igazság szerint nem tudhatom, hogy valóban nem a legjobb képei-e, de hogy nem jók, az sajnos tény. Annyira nem, hogy még az alexpó sincs korrigálva, nem hogy egyéb kidolgozottság látszana rajtuk.

Első feladat: Legyen igényes kezdő tartalmad!
S itt az igényesen és a tartalmon is hangsúly van. Nem fotós oldal esetében is erősen javasolt az igényes vizuális megjelenés.

De hogyan is kerültem én ennek az oldalnak a “rajongói” közé. Mivel az én oldalam is lájkolta, gondoltam úgy fair, ha én is viszont tolom bele magam az ő rajongói közé.
Teltek múltak a hetek, nem történt semmi.

Aztán egyszer csak gondolt egy nagyot és kiírta a lájkolós játékát, miszerint össze kell szedni X rajongót/követőt és akkor JÁÁÁTÉÉÉÉK LESZ, aminek a nyereménye egy kültéri fotózás.

Második feladat: Légy hihető!
Mit ér a nyeremény, ha már az elején tudni lehet, hogy kínában készült és 1 hónap múlva elromlik. Hülye példa és lehet kicsit bántó is, de az a helyzet, hogy az addigi képek alapján nehéz elhinni, hogy bárki is komoly késztetést érezne magában arra, hogy majd kültéren fotózkodjon vele.
Nem tartom magam túlzottan kreatívnak, de pont ezért nem adnék nyereménynek olyat, amihez ez kellene.
Tehát: mielőtt valami nyereményt (pl. szolgáltatást) kiírsz, gondoskodj róla, hogy maga a nyeremény értéket képviseljen. Egy műkörmös hiába kínál ingyen műkörömépítést, ha a képgalériájában csak ronda, elnagyolt, oldalt nem helyesen illesztett munkákat látni.

No aztán ment is a nagy lájkvadászat. Kétnaponta jelent meg az aktuális állás, persze üzenőfalon. Most úgy őszintén: kit érdekel?
Közel voltam ahhoz, hogy itt lépjek le, vagy legalábbis tiltsam le az egész oldalt úgy, ahogy van, de kíváncsi voltam a végkifejletre.

Harmadik feladat: Friss, hasznos tartalom publikálása.
Na itt most a hasznoson van a hangsúly. Hiába jelölöm én követőnek mondjuk a teszkó oldalát, ha azon túlnyomó részt a takarítónőknek szóló üzenetet, vagy a hiányzó lájkolók számát látom csak nap mint nap és semmi olyat, ami engem is érdekelhet. Ha nincs tartalom, nem lesz értelme követőt szerezni. Sőt! Ha a hasznos tartalom helyett többségbe kerül az értelmetlen üzenet, könnyen el is veszíthet az oldal követőket, vagy csak szimplán tiltólistára kerülhet valakinél.

Végül aztán eljött a nagy játék, amit egyébként nem igazán találtam meg, mert utólag törlődött 😛
Annyit láttam előzményként, hogy este 7-kor lesz kiírva. Majd este 9-kor már csak a nyertes nevét láttam, magát a nagy kérdést és a büszkén induló lájkolós versenyzőket nem.

Negyedik feladat: Átgondolt menedzselés.
Hiába írod ki a legnagyobb nyereményt, hiába adsz bármilyen ajándékot, hiába sorsolsz vagy bármi más úton határozod meg a nyertest, az egész fabatkát sem ér, ha nincs rendesen menedzselve az egész.
Teljesen alapvető elvárás, hogy egy ilyen nyereményjátékot úgy dokumentálj, hogy ne lehessen belekötni.
Na most jelen példánkban X ideig (ami kevesebb, mint 2 óra) látszott maga a kérdés, a válaszok és egyáltalán az, hogy valójában ki a huszadik nyertes, aki állítólag nyert.
Mivel törlődött ez a bejegyzés, így talán sokakban joggal merülhet fel a kétely, vajon nem valami fű alatti dologról van-e szó?
S ha kicsit gondolkozunk, gyorsan rá is jöhetünk, hogy ennél károsabb talán csak az lenne, ha tényleg kiderülne, hogy nem is az nyert, akinek kellett volna 🙂

Végül pedig egy jó tanács fotósoknak:
Se karácsonyi, se újévi, se húsvéti, se semmilyen más jókívánságnál ne használd fel más képét.
Értem én a jó szándékot, de nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor egy magát fotósnak valló postoló nem tud felmutatni egy épkézláb karácsonyi fotót, téli tájat, vagy akár egy tök egyszerű tűzijátékos képet.
Ehelyett mit csinál? Feltölt egy interneten talált képet.
Jááááj 🙁

Végül azért mégis csak volt értelme megvárni a lájkolós játék végét, mert a nyertes olyan párbeszédet levágott, hogy szarrá röhögtem magam 😀
Nevek nélkül íme:


 1. 5 hozzászólás a “Facebook oldalak – ahol már semmi se számít :D” bejegyzéshez

 2. Párbeszéd: HEADSHOT!!!

  Domshow szólt hozzá 2011. Júl. 14. napján 08:06-kor.

 3. Szia Birdie!

  Köszönöm a jószándékot. De mielőtt ezt leírtad, kérdezhettél volna, hogy mi miért volt/van úgy ahogy.
  Bár magyarázattal nem tartozom sem neked, sem másnak.

  Üdv.:
  Kriszta

  A fotós "ismerős" szólt hozzá 2011. Júl. 14. napján 09:33-kor.

 4. Kedves Ismerős!

  Nem kívánok kérdezni, ugyanis nem a személyed ellen és nem az oldalad ellen irányult az egész lényege. Pusztán a rosszul menedzselt megoldásod mutat példát másoknak, hogy hogyan ne.
  Meg kell értened, hogy nem azzal van a baj, hogy a Tiéd. Hanem azzal, ahogyan történik.

  Hidd el, korábban többször jeleztem én már másoknak saját észrevételeim, kritikáim. De a kritikákat befogadni nem mindenki képes. Nagyon jól tudod a fotozz.hu-ról, hogy milyenek a fotósok.
  Sokan töltenek fel képeket, sokan írnak kritikákat.
  Van aki besértődik a kritikákon. Más kimagyarázza. Megint más maga köré gyűjti a haverokat akik aztán minden képüket feldícsérik és ha előkerül valaki, aki megmondja a frankót és valami kritikával él, akkor jól lehurrogják (a legrosszabb egyébként ebben az, hogy a haverok véleménye alapján a fotó feltöltője még el is hiszi magáról, hogy tényleg jól fotóz…). Nem véletlen nem írok én már véleményt a fotozz-ra. Meguntam, hogy még én vagyok a szar alak azért, mert megfogalmazom az észrevételeim, amik mondjuk nem feltétlenül pozitívak.

  Én azt mondom, hogy mindenki úgy csinálja ahogy akarja, max. ha érdekli, megkérdez. De hogy én a képedbe mondjam, hogy rosszul csinálod…
  Kössz, de nem kockáztatom be, hogy megsértődjél csak azért, mert kritikával élek.
  Igen, lehetne mondani, hogy hátbatámadás. Csak ez nem igaz. Azért nem igaz, mert név nélkül történt, másként fogalmazva nem Te voltál a középpont, hanem a hibás menedzselésed, s ez mutat példát, hogyan ne.

  Amúgy meg ismétlem magam, mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. A fentiek egy megtörtént esetet dolgoznak fel névtelenül és ebből próbál tanulságok levonásával másokat segíteni.

  Ha a fentiekből Te is tanulsz, annak nagyon örülök.
  Ha megsértődsz rajta, annak nem örülök, de elfogadom, valószínűleg én is megsértődnék (a hozzászólásod alapján ezt feltételezem). De ugyanúgy azt mondanám én is, hogy mi közöd hozzá, ha valaki kritikával élne a blogom működtetésével kapcsolatban. Ezért is fogadom el, hogy ez a reakciód.

  Viszont ha más az én blogom alapján hozna le egy névtelen példát, hogy hogyan nem érdemes, akkor azon elgondolkoznék.
  Én sem vagyok übermensch, nyilván vannak hibáim (ajjaj), nem csak fotózás terén (nem vagyok egy nagymenő), de más téren is. De a gondolataimat azért leírom, hátha van benne hasznos is.

  További jó fotózást!
  birdie

  Birdie szólt hozzá 2011. Júl. 14. napján 10:33-kor.

 5. Érdekes fejlemények vannak a “kedves” “ismerőssel”.
  Facebookon lefolytattunk egy eléggé egyoldalú beszélgetést arról, hogy én milyen gerinctelen vagyok és inkább szóltam volna neki, ugyanakkor arról egy szót sem említett a drága, hogy esetleg igazam lehet abban, hogy nem kellene más képét felhasználnia.
  Amikor a forrás megjelölése nélkül feltöltött képéhez odaírtam a forrást, akkor szó nélkül törölte az egész képet.
  Aztán a végén én lettem az irigy.
  Mire megkérdeztem, hogy ugyan mire, a 269 összekunyerált lájkolására? Vagy mégis mire kéne irigynek lennem?
  Na erre fogta magát, törölte az egész beszélgetést és kitiltott az oldaláról, meg törölt az ismerősei közül.

  Ez aztán a hozzáállás. :D:D

  Birdie szólt hozzá 2011. Júl. 14. napján 13:19-kor.

 6. Erről egy történet jut eszembe, névtelenül írom le…. van egy srác aki jó indulatú, próbál segíteni az embereken miközben megvan a maga csatája is, nem írok konkrét dolgokat de hasraütésre mondok pár példát, mondjuk házépítés meg egyebek… na ez a kedves ismeretlen egy névtelenül leírt példával próbálta meg kiirni magából a gondolatait, hogy ne bántson meg másokat akik végül megbántódtak. Na a tanulság ebből az egészből az, hogy ne akarj segíteni másoknak, főleg nem szakmán belül mert magadnak, a lelkednek és akár az üzletednek is ártasz vele… helyette rögögj jót mások bénázásán, szívd el a júzereit valami ellen kampánnyal és “unlájkold” magad az oldaláról, ha már elkövetted a hibát, hogy szívességből visszalájkoltál. 😀
  Amúgy meg amit leírtál fb “kampány” nevetséges és semmi értelme, talán az elindítója is tudja már, csak lehet magának se akarja bevallani. Majd talán rájön.

  mice007 szólt hozzá 2011. Júl. 19. napján 00:16-kor.

Szólj hozzá!

Csak a kulturált, emberi hangnemű hozzászólások kerülnek publikus nyilvánosságra. A gyalázkodó, bunkó hozzászólások mennek a kukába.