Digitálisfotó kérdezz-felelek #131

Kedves Birdie!

Gépvásárlás előtt állok, és szeretném a jelenleg elérhető legjobbat választani. Tükrös gépet nem szeretnék,úgy gondolom nem tudnám kihasználni és cipelni sem szeretném.( Cél: családi, táj, épület, túra fotózás + videó )A komolyabb bridge gépek közül én a következőket találtam: Fuji FinePix HD10, Nikon Coolpix P500, Canon Powershot SX30 IS.Sok tesztet, véleményt, fórumot elolvastam, de nem tudom eldönteni melyik a legjobb ezek közül ( vagy esetleg valami más gép ) – az árat megelőzi a döntésemben a teljesítmény, minőség, funkciók. Nagyon megköszönném, ha véleményeddel segítenél dönteni, előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Péter


Kedves Péter!

A legjobbat keresed, vagy a számodra leginkább valót? Mert nem ugyanaz 😉 A cél egyébként ahogy nézem, a szokásos hobbifotós elvárás. Arról sem írsz, hogy mi a helyzet a rekeszeléssel, igényled-e a manuális funkciókat, stb. Videózni mindegyik tud, na de hogyan? HD, vagy FullHD? Sztereóban vagy monóban? Optikai zoommal vagy anélkül?
Ami viszont érdekesebb kérdés, hogy látószögben mire van szükséged. Erről sem írtál. Nikon Coolpix P500 megdöbbentő 22,5mm-ről indul. Canon PowerShot SX30 IS 24 mm-ről. Általában azért ez is elég, épületfotózásnál viszont jó a nagylátószög, tehát a Nikon ott bizonyos esetekben erősebb lehet. A Fujifilm FinePix HS10 szintén 24 mm-ről indul. Igazából azt lehet mondani, hogy ezek már kellően nagy látószöget adnak, Nikon kínál extrém nagyot. Kreatívkodáshoz jó az.
A tele már más kérdés. Én azt vallom, hogy ha valamit nem tudsz lefotózni 500 mm-rel, akkor 800-zal se lesz sokkal jobb. A másik meg az, hogy minél nagyobb az átfogás, annál nehezebb jó optikát készíteni (nem kizáró ok a jó optikánál a nagy zoom, de tény, hogy komplikáltabb feladat).

Inkább a szolgáltatások terén kellene szétnézned, hogy mi az, amire igényed van. Pl. dönthető LCD (Fujifilm, Nikon). Vagy ki is kellene hajtani (Canon)? Esetleg jó volna SLR-hez hasonló élmény a fotózáskor, EVF (Fujifilm)? Vagy igényled a kézi rekesz- és/vagy zársebesség állítást (Canon, Fujifilm)? Esetleg komolyabban szeretnéd művelni a fotózást és képfeldolgozásba is belekóstolnál (RAW – Fujifilm)?
Szóval sok lehetőség van, de ezek fontosságát neked kell eldönteni, nem szeretném én megmondani, mi neked a jó 😉 .

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük