Digitálisfotó kérdezz-felelek #126

Kedves Birdie!

A közeljövőben szeretnék vásárolni egy digitális tükörreflexes fényképezőgépet amelyet természetfotozásra,épületfotozásra és családi fotozásra szeretném használni.
Véleményére lennék kiváncsi mely gép felel meg jobban ennek a célnak, az általam kiválasztott gépek:
Nikon D90 + 18-105mm f/3.5-5.6 G AF-S DX ED VR objektív – 225000 ft
Canon EOS 500D +18-55 mm EF-S f/3.5-5.6 IS + 55-250mm EF-S f/4-5.6 IS objektivek – 225000 ft

Köszönöm megtisztelő válaszát,
tisztelettel P. Levente-Székelykeresztúr-Erdély


Kedves Levente!

Fényképezőgép választáskor mindig két dolgot kell szem előtt tartani.
Egyrészt, hogy az alkalmazni kívánt esetekben mennyire állja meg a helyét a gép, másrészt pedig, hogy az esetleges kiegészítők mennyibe kerülnek (egy olcsóbb vázra később esetleg többet kell költeni, mint egy drágábbra).

Nézzük sorban:
Természetfotózás: Nem írja melyik ágát kívánja űzni, az igazán komoly természetfotókhoz legalább 300 mm-es objektívet érdemes választani, s még jobb, ha fényerős. Persze mindez nem csak anyagiak, de elhivatottság kérdése is (lásd pl. lessátrazás).
Makrózáshoz elegendő lehet egy 50 mm-es optika is, közgyűrűzve. A legideálisabb persze a kifejezetten 1:1 leképezési arányra tervezett makróoptikák, de ezek is drágák.
E téren tehát a Canon szettbe beválasztott 55-250 IS jobb lehet, még makrózásra is (ennek max. nagyítása kb. 1:3, míg a Nikon 18-105mm-é csak 1:5).

Épületfotózás: Itt is többféle alkalmazásról lehet szó, kültéri fotózásnál pl. városon belül a nagylátószög igencsak jól jöhet. Ebben az esetben a Nikon 1,5×-es szorzója hajszállal jobbat ad, mint a Canon 1,6×-os képkivágás faktora. Geometriai torzítás ilyenkor kritikus tud lenni, e téren a Canon 18-55 szintén hajszállal jobb, mint a Nikon 18-105 (3,1% vs. 3,5%). Beltérben fontos lehet a nagy érzékenység használhatósága, amely képminőségben is gondot okozhat. Igaz, napjaink CMOS szenzoros DSLR-jeinél igen minimális képminőségbeli eltérés tapasztalható. Ebben a tekintetben tehát én nem tudnék befutót mondani. Maximális érzékenységnél a Canon jobb 1 Fé-kkel (Canon ISO12800, Nikon ISO6400), persze komoly kérdés, hogy ez az óriási érzékenység egyáltalán elfogadható képet eredményez-e (mindenkinek más az ingerküszöbe, de ez az érzékenység már 10×15 cm-es papírképnél is zajos nyomatot produkál). Mint lehetőség, viszont ott van: ha nincs elég fény és ISO6400-nál már beráznánk a gépet, mert nincs állványunk sem, akkor kézből még lehet rá esély, hogy berázásmentes képet készítsünk ISO12800-zal.

Családi fotózás: ez a legáltalánosabb területe a fotózásnak, igazság szerint ebbe akár még a portrézás is beleférhet, de mindenképpen belevenném a szobában történő fotózást is. A helyzet az, hogy etéren semmi különbség nem lesz a gépek között, a beépített vaku mindkét esetben ugyanúgy tönkreteheti a jó hangulatos felvételt. Érdemes külső vakut beszerezni, amely forgatható és dönthető fejjel rendelkezik. Ezek árai a két rendszer gyári vakuinál eltérőek lehetnek, érdemes vásárlás előtt ezt is átgondolni.

Plusz: az egyes kapható objektívek árai is eltérőek lehetnek, kb. jó ha tudja az ember, hogy mire számíthat a Nikon és Canon áraiban. Persze ehhez meg kell nézni nagyjából a kiszemelt objektíveket konkrétan. Nikonnál pl. csak stabilizált 100 mm-es makróobjektívet gyártanak, ami 220e Ft körüli összeg, míg Canonnál 140e-ért van nem stabilizált 100 mm-es makróobjektív. Létezik persze 60 mm-es makróobjektív is APS-C szenzorra, ez Nikonnál 153e Ft, Canonnál 110e Ft. 50 mm-es f/1,8 fényerejű, egyszerű portréobjektív Canonnál 30e Ft, Nikonnál 41e Ft.

Más a helyzet a vakuknál.
Canonnál általános célú, 43-as kulcsszámú, dönthető, forgatható 430EX 65e Ft, a komolyabb 580 EX II 115e Ft, míg Nikonnál a középkategóriás SB-700 90e Ft, a felsőkategóriás SB-900 pedig 105e Ft.

Remélem tudtam segíteni.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

2 hozzászólás a(z) Digitálisfotó kérdezz-felelek #126 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük