Zöld vagy környezettudatos?

A múltkor postán történt eset kapcsán estem gondolkozóba. Leírom, gondolkozzatok Ti is 🙂

Szóval posta.
Új rendszer van pár hónapja, most már minden sz×rért sorszámot kell húzni. Öröm nézni, ahogy az olvasni nem tudó kisebbségit próbálja informálni a biztonsági őr a rendszer működéséről 😛
Na de nem az analfabétizmusról akarok most postolni, szóval térjünk a lényegre.

A postán valami véletlen folytán du. fél 4-kor alig volt egy haló lélek. Egy ember volt még rajtam kívül az ügyféltérben. Odamentem a sorszámozó géphez, majd elgondolkoztam. Mi a fenének húzzak én ide sorszámot, hiszen úgysincs senki rajtunk kívül…

Nosza, 10 mp-be nem telt, már végzett is az előttem lévő.
Mentem is oda az ablakhoz.
Ügyintéző rögtön szólt is, hogy legközelebb szíveskedjek sorszámot húzni.
– Persze, szoktam is, ha sokan vannak, de most senki sincs itt, tehát nem pazarolnám a papírt.
– Jó, de legközelebb húzzak.
– Jó, persze, legközelebb fogok is, ha sokan lesznek, de ha legközelebb is egyedül leszek, akkor legközelebb se pazarlok papírt.

Na itt megértette, hogy nem a rendszert sznobságból direkt áthágó egyén vagyok:
– Jah, zöld párti?

Zöld párti. Nem tudom. Ez olyan fura szó.
Ki az, aki nem szereti a természetet? Szerintem senki. Tehát nincs is olyan, hogy valaki nem zöld párti.
Én azt hiszem, hogy aki zöld, az a saját környezetét is úgy alakítja, hogy minél kevésbé pusztítsa a természetet (lásd Greenpeace és aktivistái).
Én csak környezettudatosnak gondolom magam. Felesleges dolgokat nem pazarlok, mert jól tudom: semmi sincs ingyen.
Igen, ennek a postnak a beírása, tárolása és az általatok történő elolvasása sincs ingyen, elég sok energiát igényel. De ha százan elolvassátok és csak 50-en ezáltal picit jobban figyeltek, máris megtérült.

Tipikus hibák és antikörnyezettudatosságok:
– lámpa úgy”felejtése” miután kijöttünk egy helyiségből. Tipp: helyezzünk a folyosóra energiatakarékos kompakt fénycsövet, az elegendő a közlekedéshez, nem kell úgy hagyni a szobai lámpákat, hogy betaláljunk).
– kávéfőzéshez melegvíz vételezése:kaparni tudom rajta magam. A legtöbb esetben ugyanis pont annyi víz kell a kávéfőzőbe (vagy nescafé esetében a csészébe), hogy miután elzárjuk, akkor kezdene valóban meleg lenni. Ezek után viszont tök felesleges a melegvizet pazarolni, mert úgysem lesz meleg a csészében/főzőben, úgyis fel kell melegítenie a főzőlapnak/mikrónak. Viszont amit kifolyattunk, azt újra fel is kell melegíteni -> pazarlás. Sok kicsi sokra megy, a jobb csap megnyitása neked ugyanannyiba kerül, s még a kávéd se lesz lassabban kész.
– távfűtés: erről a legritkább esetben tehetünk mi. Sajnos iszonyú pazarló. Főleg ha szelep sincs a radiátorok előtt (nálunk így van megoldva, pontosabban így van nem megoldva 😛 ). A megoldás nem a folyamatosan nyitva lévő ablak. Takarjuk le a radiátort törölközővel, vagy bármi mással. De csak akkor, ha egyébként elzárni nem tudjuk. Állandó szórakozásom, hogy ahol van fűtés a lépcsőházban, ott letekerem, semmi értelme fűteni azokat a lépcsőházakat, ahol a lakások ráadásul nem is onnan nyílnak. Az emberek ott már úgyis kabátban közlekednek, mi a fenének oda akár 18 fok is? -> Pazarlás!
– apropó fűtés, említhetném a MÁV személykocsikat is. Meg lehet dögleni. Vajon milyen beruházás lenne kocsinként egy termosztátot felszerelni? S vajon hány idény alatt térülne meg? tipp: 1 idény 😛 De hát a MÁV soha nem a takarékos elv alkalmazásáról volt híres.
– lift: épp fél órája találkoztam vele. Valaki a félemeletre ment fel lifttel. Az 15 lépcső!!! Naneeeeee!
– notebookok, számítógépek: asztali gépet szinte csak akkor használok, ha fotót kell feldolgoznom. Az asztali gépem fogyasztása úgy 150W körüli lehet. A notebooké 30W. Egy notebookot is rá lehet kötni asztali monitorra és külső billentyűzetre/egérre. Egy külső merevlemezzel még az adatok elérhetőségének kérdése is megoldható.

Bizonyára sorolhatnék még fel ezernyi ilyen apróságot, ami felesleges és nem környezettudatos, de biztos vagyok benne, hogy ha mindenki kicsit jobban odafigyelne, ő maga is felfedezne hasonló értelmetlenségeket.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

6 hozzászólás a(z) Zöld vagy környezettudatos? bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük