Olcsó fényképezőgépek 25000 Ft alatt – szavazás!

Ezzel, vagy valami hasonló címmel jelenik majd meg hamarosan cikk a Pixinfo.com-on az igazán belépőszintű kompaktokról. Nem kevesebb, mint 10 gépet teszteltünk röviden. Volt közte ultraratyi, volt gagyi, volt jópofa, volt ügyes és volt tökjó is.
Egy nagy műszaki áruházból kerültek hozzánk a 25000 Ft-nál olcsóbb gépek egy rövid csoporttesztre. Mivel rengeteg gépről volt szó, Peturral együtt próbáltuk megrágni és lenyelni ezt a nagy falatot, nyilván egy nap alatt.

Nézzük a nálunk járt gépek listáját:

  • Canon PowerShot A490
  • Casio Exilim EX-Z35
  • Fujifilm FinePix AX200
  • Olympus T-100
  • Panasonic Lumix DMC-F2
  • Polaroid i936
  • Rollei Compactline 55
  • Rollei Compactline 101
  • Rollei Sportsline 50
  • Sony Cyber-shot DSC-S2000

Félreértés ne essék, nem csak ennyi fényképezőgépet lehet kapni 25e Ft alatt, csak éppen ennyi volt ott, ahonnan elhoztuk őket. Egyébként többet tesztelni nem is lett volna idő, hacsak rá nem szánunk még egy nap vergődést az év legmelegebb napjaiban. De talán már ebből is lehet majd választani.

Nem kívánom lelőni sem a poént, sem a lényeget, így a képminőségről most nem is írnék, az benne lesz a cikkben. Viszont poénból megírhatjátok a tippjeiteket egyfajta sorrendet felállítva, hogy szerintetek melyik ezek közül az egész jó képminőséget adó (10×13 cm-en gondolkozzunk, mert aki ilyet vesz, ennél nagyobb nyomatot nagyon nagy valószínűséggel úgysem készítettet, szóval 1637×1228 pixelt vegyünk alapul)!

Tehát kommentben várom, hogy szerintetek milyen sorrendben teljesítettek a gépek!
1. helyen a legjobb képminőségű, 10. helyen a legrosszabb képminőségű szerepeljen.

Aztán ha megjelent a cikk, visszatérhetünk és megnézhetjük, ki tippelt a legjobban.

A tesztelés idő hiányában persze elég rövidecske volt. Gépenként 5 termékfotó, 1-1 ISO sorozat, 1 „műtermi” és 3 kültéri tesztképből állt, valamint persze a főbb tulajdonságok összeírásából. Néha hátráltatta a munkánkat egyik-másik gép lefagyása (erre is lehet tippelni, vajon melyik lehetett 🙂 ), illetve volt olyan is, hogy a beállított kézi fehéregyensúly egy kép után resetelte magát 😛
De a legjobb az volt, amikor a fix fókuszos géppel kézi fókuszálást kellett végrehajtani, különben a 1,2 méterre lévő tesztábrából csak egy homályos paca lett volna. Mindezt úgy, hogy a gép oldalán egy kar szolgál a végtelen és a makró közötti váltásra. Nem kis kihívás volt 😉

Ja és még egy tippelős kérdés: szerintetek a nevesebb gyártók termékei közül (Canon, Casio, Olympus, Panasonic, Sony) melyik volt a legnagyobb csalódás (képminőségileg)?
Annyit elárulok, hogy ennek a problémás gépnek a képe 10×13 cm-en sem lesz szép!

Szerettünk volna a tesztwinchesterünk hátuljáról is képeket készíteni, de erre sajnos már nem maradt idő, így is csak éppen tudtam elcsípni az utolsó IC-t.
De ez is mekkora baromság a MÁV részéről, hogy 36 fokban is ragaszkodik a menetrendben írtakhoz és ha abban nem szerepel, hogy a vonat IC, akkor nem is tesz rá IC kocsit. Pedig meghirdethetné és biztos lennének, akik megvennék a pótjegyet, csak hogy ne dögöljenek meg a hőségben. Én legalábbis nem sajnáltam rá azt a néhány száz Ft-ot.
Mint utóbb kiderült, nagyon jól tettem. Felsővezeték szakadás 😛
Ha a 38 fokos vagonban kellett volna várakoznom, tuti idegbajt kapok. De így zenét hallgatva termékfotókat vagdostam a klimatizált IC kocsiban 🙂 Igaz, amikor még felszállás előtt befutott a vonat, picit megijedtem, ugyanis nem láttam az IC kocsit. Csak a legutolsó volt IC, a többi sima gyorsvonati. 😛 Át is futott az agyamon a gondolat: mi a frásznak adtak el akkor IC helyjegyet, ha nincs is IC kocsi?!
Szerencsére volt. Igaz, csak az az 1 😛

A gépekről szóló cikk: Nem kell mindig kaviár: olcsó gépek

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

5 hozzászólás a(z) Olcsó fényképezőgépek 25000 Ft alatt – szavazás! bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük