Na ne villogjál itt nekem! – Metz vaku triumvirátus

Úgy tűnik, a fényképzőgép gyártóknál is komoly hatása van a válságnak, legalábbis perpillanat olyan érzésem van, hogy gyakorlatilag nincs tesztelhető gép. Úgyhogy ezerrel belekezdtünk kiegészítőket tesztelni, aminek folytatásaként most három Metz vaku jár nálam.

Egy belépőszintű (ami gyakorlatilag felejtős), egy közép- és egy felsőkategóriás vakut kaptunk tesztre, pontosabban bemutatásra, mert nagyon nincs mit tesztelni rajta.

A Metz 36 AF-4C egy igen egyszerű külső rendszervaku. Kb. olyasmi, mint amit én vettem az első komolyabb gépemhez. Sajnos a fej csak fel-le hajtható, döntésre nincs mód. Amin viszont szétröhögtem az agyam, az a zoom fej 🙂 De nem akarom lelőni a poént, erről majd a cikkben. Ára 25e Ft környékén van, amiért mondjuk már jóval komolyabb kínai vakut lehet venni. Persze arra nincs ráírva, hogy Made in Germany, cserébe viszont 2 mp alatt feltölt 😛

 

Második vakunk a Metz 48 AF-1, amely dönthető, forgatható, sőt, nem is csak 270 fokban, hanem kb. 290-ben. Kezelési első ránézésre egy picit komplikált és nem túl könnyed, de lehetséges, hogy ha az ember kiismeri a menüjét, akkor gyerekjáték lesz. Kell majd hozzá pár nap, hogy rájöjjek mindenre. Mindenesetre a manuális és slave mód másodvakukénti használatot is lehetővé tesz. Hétvégén ki is próbálom majd élesben egy esküvőn. Ára kb. 60e Ft, tudása ehhez mérten reálisnak mondható (bár ha a kínai vakut előbb említettem, akkor most is kell, hogy kb. a 30e Ft-os kínai vaku tud ennyit, mint ez a Metz).

 

Harmadik és egyben legkomolyabb vakunk a Metz 58 AF1, aminek érdekessége, hogy nem csak 1, hanem 2 villanócsövet tartalmaz. A második cső a vaku elején foglal helyet és felfelé indirekt villantáskor segít a derítésben. Bár erre terelőlapok is alkalmasak lehetnek, itt a villanás teljesítményét egész precízen állíthatjuk. Kijelzője nem szegmenses megoldású, hanem mátrix, így grafikus kezelőfelület is létrehozható rajta. A menü ennek ellenére első ránézésre ilyesztően bonyolultnak tűnik, főként a sok-sok érthetetlen rövidítés miatt. De majd erre is szánunk időt. Ára 100-110e Ft körüli. Nem olcsó bizony, ennyiért már a csúcskategóriás gyári vakuk is megvásárolhatók. Bár ha többet tud, mint a gyári, akkor jó vétel. Kérdés, hogy tényleg többet tud-e annyival (leszámítva a két villanócsövet, mert azt tudjuk, hogy plusz).

A teljes cikk itt olvasható:
Metz vakuk a porondon

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

4 hozzászólás a(z) Na ne villogjál itt nekem! – Metz vaku triumvirátus bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük